Olen 7-kymppinen nainen. Vereni trombosyytit ovat vuosien kuluessa nousseet: viisi vuotta sitten arvo oli 438, viime vuonna 544 ja nyt 604. Joskus minulle tulee itsestään pieniä mustelmia. Tilanne huolestuttaa. Johtuvatko mustelmat korkeista trombosyyteistä?

Trombosyytti-sanassa alkuosa trombo tarkoittaa hyytymää ja syytti solua. Termi kuvaa trombosyyttien tehtävää elimistössä. Verenvuodossa ne tukkivat vuotavaa suonta ja osallistuvat hyytymän muodostumiseen. Suomenkielen sana verihiutale kuvaa hyvin trombosyyttien ulkonäköä. Ne eivät ole kokonaisia soluja vaan veressä uiskentelevia solua pienempiä kappaleita, jotka mikroskoopin alla näyttävät hiutaleilta.

Normaalisti verihiutaleita on 140–400 miljardia kappaletta litrassa verta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Trombosyyttien määrä suurenee väliaikaisesti monista syistä, esimerkiksi kovassa fyysisessä rasituksessa, infektiotaudeissa ja eri syistä tulleissa verenvuodoissa. Tilaa nimitetään reaktiiviseksi trombosytoosiksi. Se on siis reaktio johonkin ja sinänsä harmiton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus verihiutaleiden määrä suurenee ilman syytä. Tilaa nimitetään essentiaaliseksi eli itsesyntyiseksi trombosytoosiksi. Vika on luuytimessä, jossa verihiutaleet tuotetaan, mutta tarkemmin liikatuotannon syytä ei tunneta. Trombosytoosin oireita ovat sekä lisääntynyt veritulppien vaara että taipumus verenvuotoihin. Vaikka verihiutaleita on paljon, ne saattavat olla huonolaatuisia, mikä selittää vuototaipumuksen.

Trombosytoosi aiheuttaa oireita yleensä vasta kun verihiutaleiden määrä on yli 1000. Sairauden toteamishetkellä essentiaalisessa trombosytoosissa verihiutaleiden määrä on yleensä 1000–1500. Tähän nähden kysyjän verihiutaleiden määrä on vielä kohtuullinen, vaikka onkin yli normaalin. Sillä määrällä ei vielä pitäisi olla oireita. Olisiko mustelmien takana muu syy?

Jos muut veriarvot ovat normaalit, verihiutaleiden luku 600 ei siis ole hälyttävä. Tässä vaiheessa yleensä tyydytään harvakseltaan seuraamaan trombosyyttien määrää. Jos luku nousee lähelle 1000:tta ja etenkin jos alkaa ilmetä oireita, tilaa on syytä tutkia lisää. Trombosytoosia voidaan hoitaa luuytimeen vaikuttavilla lääkkeillä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla