Olen 26-vuotias ehkäisypillereitä käyttävä nainen. Minulla on todettu endometrioosi. Se oli yllätys, sillä vähäisiä kuukautiskipuja lukuun ottamatta oireita ei ole ollut. Mikä on endometrioosi ja miten sitä hoidetaan?

Sairauden nimi tulee kohdun limakalvosta, jonka nimi on endometrium. Se verhoaa kohtuontelon kaikkia seinämiä.

Endometrium elää jatkuvasti kuukautiskierron mukana. Hormonit saavat sen turpoamaan ja "mehustumaan", kun lähestytään kuukautiskierron keski- ja loppuvaihetta. Näin limakalvo valmistautuu vastaanottamaan hedelmöitetyn munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, limakalvo poistuu kuukautisten mukana ja lima-kalvon kasvukierto alkaa uudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Endometriumia joutuu tuntemattomasta syystä silloin tällöin kohdun ulkopuolelle, munasarjoihin ja muualle lantion alueelle. Siellä väärässä paikassa se reagoi myös kuukautiskierron mukaan. Siksi endometrioosin oireet ilmantuvat yleensä ennen kuukautisia. Silloin tuntuu alavatsakipua, yhdyntäkipua, joskus ristiselkäkipuakin. Yksi seuraamus on lapsen saannin vaikeutuminen eli infertiliteetti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tauti todetaan useimmiten nuorilla 25–30-vuotiailla naisilla. Oireet vaihtelevat paljon. Monet ovat kysyjän tavoin vähäoireisia, joillakin on vaikeita vaivoja. Mikään harvinainen endometrioosi ei ole, sillä sitä löytyy noin kymmeneltä prosentilta naisista. Kaikilla ei kuitenkaan ole oireita siitä.

Gynekologi voi tutkimuksessaan todeta endometrioosin melkoisella todennäköisyydellä, mutta varma diagnoosi saadaan lantion elinten tähystyksessä tai leikkauksessa. Hoito riippuu oireiden voimakkuudesta ja siitä, onko suurin pulma kipu vai lapsen saanti. E-pillerit lievittävät vaivoja ja ilmeisesti myös osittain ehkäisevät endometrioosin syntyä.

Olisiko kysyjän lievät oireet e-pillereiden ansiota? Oireisiin voidaan vaikuttaa myös tavallisilla kipulääkkeillä. Vaikeampiin kipuihin tepsii progestiini-hormonit, joita saa gynekologeilta.

Leikkaukseen ryhdytään silloin, kun endometrioosiin liittyy lapsettomuus. Tähystysleikkauksessa tai tavallisessa leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä. Tulos ei ole sataprosenttinen, ja pesäkkeet voivat tulla ajan mittaan takaisin. Vaivat liittyvät hormonien ja väärässä paikassa olevan endometriumin yhteisvaikutukseen. Oireet voidaan poistaa lopettamalla hormonitoiminta leikkaamalla munasarjat tai antamalla estolääkettä. Nuorille naisilla näitä hoitoja ei hevin tehdä, sillä munasarjojen poistosta on seurauksena pysyvä lapsettomuus.

Vaihdevuosien aikana hormonitoiminta luonnostaan loppuu, mikä parantaa endometrioosin vaivat. Aikaisemmin pelättiin, että vaihdevuosien estrogeenihoito tuo vaivat takaisin, mutta näin ei onneksi näytä tapahtuvan. Vanha endometrioosi ei siten ole hormonikorvaushoidon este.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Tuo vaihdevuodet parantaa ennometrioosin on virheellinen tieto. Minulla 61v simpleks kysta alkoi samentua, tuli kiinteä alue ja myös lokeroita sekä heikkoja virtauksia, useita vuosia kuukautisten loppumisen jälkeen. Alaselkä ja alavatsakivut olivat paljon kovemmat kuin kuukautiskivut aikoinaan. Tähystysleikkauksella postetiin munasarjat ja munajohtimet, jolloin todettiin oikeassa munasarjassa endometrioosi eli voi näitä tulla vaihdevuosien jälkeenkin.

  • ylös 15
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla