Olen 26-vuotias ehkäisypillereitä käyttävä nainen. Minulla on todettu endometrioosi. Se oli yllätys, sillä vähäisiä kuukautiskipuja lukuun ottamatta oireita ei ole ollut. Mikä on endometrioosi ja miten sitä hoidetaan?

Sairauden nimi tulee kohdun limakalvosta, jonka nimi on endometrium. Se verhoaa kohtuontelon kaikkia seinämiä.

Endometrium elää jatkuvasti kuukautiskierron mukana. Hormonit saavat sen turpoamaan ja "mehustumaan", kun lähestytään kuukautiskierron keski- ja loppuvaihetta. Näin limakalvo valmistautuu vastaanottamaan hedelmöitetyn munasolun. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, limakalvo poistuu kuukautisten mukana ja lima-kalvon kasvukierto alkaa uudestaan.

Endometriumia joutuu tuntemattomasta syystä silloin tällöin kohdun ulkopuolelle, munasarjoihin ja muualle lantion alueelle. Siellä väärässä paikassa se reagoi myös kuukautiskierron mukaan. Siksi endometrioosin oireet ilmantuvat yleensä ennen kuukautisia. Silloin tuntuu alavatsakipua, yhdyntäkipua, joskus ristiselkäkipuakin. Yksi seuraamus on lapsen saannin vaikeutuminen eli infertiliteetti.

Tauti todetaan useimmiten nuorilla 25–30-vuotiailla naisilla. Oireet vaihtelevat paljon. Monet ovat kysyjän tavoin vähäoireisia, joillakin on vaikeita vaivoja. Mikään harvinainen endometrioosi ei ole, sillä sitä löytyy noin kymmeneltä prosentilta naisista. Kaikilla ei kuitenkaan ole oireita siitä.

Gynekologi voi tutkimuksessaan todeta endometrioosin melkoisella todennäköisyydellä, mutta varma diagnoosi saadaan lantion elinten tähystyksessä tai leikkauksessa. Hoito riippuu oireiden voimakkuudesta ja siitä, onko suurin pulma kipu vai lapsen saanti. E-pillerit lievittävät vaivoja ja ilmeisesti myös osittain ehkäisevät endometrioosin syntyä.

Olisiko kysyjän lievät oireet e-pillereiden ansiota? Oireisiin voidaan vaikuttaa myös tavallisilla kipulääkkeillä. Vaikeampiin kipuihin tepsii progestiini-hormonit, joita saa gynekologeilta.

Leikkaukseen ryhdytään silloin, kun endometrioosiin liittyy lapsettomuus. Tähystysleikkauksessa tai tavallisessa leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä. Tulos ei ole sataprosenttinen, ja pesäkkeet voivat tulla ajan mittaan takaisin. Vaivat liittyvät hormonien ja väärässä paikassa olevan endometriumin yhteisvaikutukseen. Oireet voidaan poistaa lopettamalla hormonitoiminta leikkaamalla munasarjat tai antamalla estolääkettä. Nuorille naisilla näitä hoitoja ei hevin tehdä, sillä munasarjojen poistosta on seurauksena pysyvä lapsettomuus.

Vaihdevuosien aikana hormonitoiminta luonnostaan loppuu, mikä parantaa endometrioosin vaivat. Aikaisemmin pelättiin, että vaihdevuosien estrogeenihoito tuo vaivat takaisin, mutta näin ei onneksi näytä tapahtuvan. Vanha endometrioosi ei siten ole hormonikorvaushoidon este.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mikä on endometrioosi?

Tuo vaihdevuodet parantaa ennometrioosin on virheellinen tieto. Minulla 61v simpleks kysta alkoi samentua, tuli kiinteä alue ja myös lokeroita sekä heikkoja virtauksia, useita vuosia kuukautisten loppumisen jälkeen. Alaselkä ja alavatsakivut olivat paljon kovemmat kuin kuukautiskivut aikoinaan. Tähystysleikkauksella postetiin munasarjat ja munajohtimet, jolloin todettiin oikeassa munasarjassa endometrioosi eli voi näitä tulla vaihdevuosien jälkeenkin.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.