Kaksivuotiaan tyttäreni kynnenkärjet liuskoittuvat ja kynnet lohkeilevat jatkuvasti. Myös hiukset ovat todella hennot ja katkeilevat helposti. Voiko kyse olla jostakin puutoksesta, vaikka perhe syö monipuolista kotiruokaa, vai onko tyttärelläni vain huono perimä tämän suhteen? Muuten hän on ollut todella terve ja hyvävointinen.

Kynnet ja hiukset koostuvat pääosin samasta aineesta (keratiinista), joten on mahdollista, että kynsien ja hiusten haurauteen on sama syy. Pitää myös paikkansa, että kynsien lohkeilua voi aiheuttaa vitamiinipuutos. Erityisesti tämä näkyy syömähäiriöisillä kynsien lohkeiluna.

Kuvauksen perusteella kysyjän tyttärellä ei pitäisi olla ainakaan puutteellisesta tai yksipuolisesta ravinnosta johtuvaa ongelmaa. Normaalia hedelmiä ja kasviksia sisältävää ja siis vitamiinipitoista kotiruokaa syövällä lapsella voi silti olla ongelmia ravintoaineiden imeytymisessä. Neuvolassa tai omalääkärin vastaanotolla voi tästäkin keskustella. Onko kasvukehitys ollut normaalia? Onko vatsan toiminnassa ongelmia? Asia kannattaa ottaa uudelleen puheeksi neuvolassa, jos se jäi vaivaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lasta näkemättä on toki mahdoton sanoa, onko kynsien lohkeilu juuri hänen kohdallaan poikkeuksellista vai normaalin vaihtelun rajoissa. Lapsen kynnethän ovat ohuet ja saattavat kovassa käytössä lohkeilla, vaikka olisivat muuten terveetkin. Lapsella syynä voi myös olla ns. rosokynnet (trakonykia), jossa kynnen reuna on hauras ja lohkeilee helposti. Vaivalle ei ole erityistä syytä, mutta yleensä se paranee itsekseen iän myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein kynsivirheiden syyksi epäillään anemiaa. Tämä on asiantuntijoiden käsityksen mukaan vailla tutkimusnäyttöä oleva luulo, vaikka on tainnut mennä joihinkin oppikirjoihin asti.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla