68-vuotias naishenkilö kysyy, miksi verenpaine nousee yöllä. Verenpainelääkitys on ollut 15 vuotta eikä lääkityksen siirtäminen illalla otettavaksi ole korjannut ongelmaa.
Normaali verenpaine on korkeimmillaan yleensä aamuisin, laskee iltaa kohti ja on yöllä nukkuessa selvästi matalampi kuin valveilla oloaikana.

Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä, jossa erityinen laite mittaa verenpainetta 24 tunnin ajan, tämä normaali rytmi näkyy selvänä, vaikka yksittäiset tapahtumat tai fyysinen rasitus nostaisivatkin päivällä satunnaisesti verenpainetta. Myös verenpainetaudissa paine laskee yöllä päivälukemia matalammalle tasolle. Se, että nukkuvan ihmisen verenpaine ei laske päiväaikaista matalammalle tai on jopa sitä korkeampi voi johtua siitä, että verenpainetta nostaa jokin muu sairaus.

Tällaisia sairauksia ovat muun muassa lisämunuaisen tai aivolisäkkeen hormonituotannon häiriötä aiheuttavat kasvaimet tai liikakasvu. Myös munuaissairaudet ja munuaisvaltimon ahtauma voivat olla tällaisen sekundaariseksi kutsutun verenpainetaudin syynä. Muita harvinaisia syitä ovat aortan synnynnäinen ahtautuma (koarktaatio) ja joskus myös aivokasvain. Harvinaisessa Liddlen taudissa geenivirhe voi aiheuttaa neste- ja suolatasapainon ylläpidossa tärkeän munuaissuodoksen natriumsuolan liiallista imeytymistä takaisin verenkiertoon johtaen verenpaineen nousuun. Näille sekundaarisille verenpainetaudeille on ominaista veren kaliumin normaalia matalampi taso. Jos kaliumtaso on normaali, on sekundaarinen verenpainetauti epätodennäköinen.

Kerran vuorokaudessa annosteltavien verenpainelääkkeiden vaikutus saattaa hieman hiipua 24 tunnin jakson loppua kohti. Jos käytössä on useampia verenpainelääkkeitä, voi yhden lääkkeen ottoajan siirto illansuuhun korjata illan tai aamun korkeita verenpainelukemia.

Sekundaarinen verenpainetauti on harvinainen, eri arvioiden mukaan sitä on vain muutamalla prosentilla verenpainepotilaista. Verenpaineen yöllisen laskun puuttuminen, nuoren ihmisen verenpainetauti ilman sitä selittäviä riskitekijöitä ja verenpainetaudin lääkehoidon huono teho herättävät epäilyn sekundaarisesta verenpainetaudista.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.