68-vuotias naishenkilö kysyy, miksi verenpaine nousee yöllä. Verenpainelääkitys on ollut 15 vuotta eikä lääkityksen siirtäminen illalla otettavaksi ole korjannut ongelmaa.
Normaali verenpaine on korkeimmillaan yleensä aamuisin, laskee iltaa kohti ja on yöllä nukkuessa selvästi matalampi kuin valveilla oloaikana.

Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä, jossa erityinen laite mittaa verenpainetta 24 tunnin ajan, tämä normaali rytmi näkyy selvänä, vaikka yksittäiset tapahtumat tai fyysinen rasitus nostaisivatkin päivällä satunnaisesti verenpainetta. Myös verenpainetaudissa paine laskee yöllä päivälukemia matalammalle tasolle. Se, että nukkuvan ihmisen verenpaine ei laske päiväaikaista matalammalle tai on jopa sitä korkeampi voi johtua siitä, että verenpainetta nostaa jokin muu sairaus.

Tällaisia sairauksia ovat muun muassa lisämunuaisen tai aivolisäkkeen hormonituotannon häiriötä aiheuttavat kasvaimet tai liikakasvu. Myös munuaissairaudet ja munuaisvaltimon ahtauma voivat olla tällaisen sekundaariseksi kutsutun verenpainetaudin syynä. Muita harvinaisia syitä ovat aortan synnynnäinen ahtautuma (koarktaatio) ja joskus myös aivokasvain. Harvinaisessa Liddlen taudissa geenivirhe voi aiheuttaa neste- ja suolatasapainon ylläpidossa tärkeän munuaissuodoksen natriumsuolan liiallista imeytymistä takaisin verenkiertoon johtaen verenpaineen nousuun. Näille sekundaarisille verenpainetaudeille on ominaista veren kaliumin normaalia matalampi taso. Jos kaliumtaso on normaali, on sekundaarinen verenpainetauti epätodennäköinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerran vuorokaudessa annosteltavien verenpainelääkkeiden vaikutus saattaa hieman hiipua 24 tunnin jakson loppua kohti. Jos käytössä on useampia verenpainelääkkeitä, voi yhden lääkkeen ottoajan siirto illansuuhun korjata illan tai aamun korkeita verenpainelukemia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekundaarinen verenpainetauti on harvinainen, eri arvioiden mukaan sitä on vain muutamalla prosentilla verenpainepotilaista. Verenpaineen yöllisen laskun puuttuminen, nuoren ihmisen verenpainetauti ilman sitä selittäviä riskitekijöitä ja verenpainetaudin lääkehoidon huono teho herättävät epäilyn sekundaarisesta verenpainetaudista.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla