”Ellen” tiedustelee punajäkälästä, joka ilmenee iholla kutiavina ja hilseilevinä läikkinä kyynärvarsissa, säärissä ja nilkoissa. Mikä avuksi, kun kysyjä ei halua käyttää kortisonivoidetta. Olisiko sinkkipastasta apua?

Punajäkälä on, kuten kysyjäkin kuvailee, ihottuma, johon kuuluu sinipunertavat ihosta koholla olevat läiskät. Näitä kertyy erityisesti kyynärvarsiin, ranteisiin, sääriin ja nilkkoihin, aluksi pieninä näppylöinä, mutta voivat yhtyä isommiksi läiskiksi. Raavitulle tai naarmuuntuneelle iholle voi tulla lisää ihottumakylvöä. Ihottuma on melko helppo tunnistaa, mutta diagnoosi voidaan varmistaa myös koepalasta tehtävällä mikroskooppitutkimuksella. Punajäkälää voi esiintyä myös limakalvoilla, esimerkiksi suussa vaaleana verkkokuviona.

Taudin syy on tuntematon, siksi syynmukaista hoitoa ei ole. Kortisonivoiteilla voidaan ihottumaa hillitä ja saada se joksikin aikaa sammutetuksikin. Hyvin hankaliin oireisiin on myös kokeiltu ultraviolettihoitoa.
Ensisijainen hoito on kuitenkin odottaminen, sillä yleensä punajäkälä paranee itsestään. Aika vaihtelee ja paranemiseen voi mennä parikin vuotta. Ehkä tähän perustuu se, että kansan suussa kulkevia ja nyttemmin internetistä löytyviä parannusmenetelmiä on kaikenlaisia. Näyttöä näiden menetelmien tehosta ei ole saatavilla. Valitettavasti punajäkälä myös uusii parannuttuaan jopa joka toisella potilaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla