Minulla on oikean polvitaipeen alapuolella säärilihaksessa suurentuneita verisuonia (suonikohjun alkuja?) jotka pakottavat. Teen istumatyötä ja yritän välillä nostaa jalkoja ylös. Olen laittanut Hirudoid-voidetta, ja se helpottaa hetkeksi mutta sitten tuntuu kuin särky siirtyisi ylemmäs reiteen. Olen 60-vuotias nainen, liikkuvaa tyyppiä ja perusterve. Onko joitain keinoja siirtää suonikohjujen syntyä tai ainakin helpottaa pakotusta jalassa?

Laajentuneet verisuonet voivat olla merkkinä siitä, että ainakin pintalaskimot voivat huonosti. Varsinaiset suonikohjut ovat tätä laajempi ongelma, ja jalkojen laskimoihin liittyvä vajaatoiminta voi vaivata, vaikkei selviä laajentuneita laskimoita olisi näkyvissä.
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnalla tarkoitetaan tilaa, jossa verta jaloista pois kuljettavat laskimot eivät suoriudu tehtävästään kunnolla.

Tämä taas johtuu laskimoiden seinämissä tapahtuvista muutoksista ja laskimoissa olevien läppien rappiosta. Normaalisti toimivat laskimoläpät estävät verta valumasta laskimossa alaspäin, kun ihminen seisoo. Myös jalkojen lihastoiminta pumppaa verta takaisin sydämeen päin. Kun läpät rappeutuvat, ne alkavat falskata, minkä seurauksena laskimoveri ei poistu jaloista normaalisti. Tällöin jalat turpoavat etenkin seistessä.

Kun veri ikään kuin hölskyy jalkojen laskimoissa, nämä voivat myös laajentua. Laajentuneita laskimoita voi olla ihon alla näkyvinä suonikohjuina tai sisemmällä, jolloin niitä ei näe. Jalkojen turvotus ja turvotukseen usein liittyvä särky helpottaa yleensä öisin ja makuuasennossa. Laskimoiden vajaatoiminnan kehittyminen on paljolti laskimoiden rakenteesta ja siten perintötekijöistä määräytyvää, joskin ylipaino edesauttaa kehitystä.

Laajentuneisiin ja vajaatoimintaisiin laskimoihin ei auta Hirudoidin tyyppinen voide, siinä kun ei ole mitään ainesta, joka poistaisi kipua tai turvotusta. Perushoitona käytetään lääkinnällistä hoitosukkaa, joka oireiden määrän mukaan mitoitetaan joko lievästi tai vähän enemmän säärtä puristavaksi. Tällöin säärten lihakset pystyvät liikkuessa pumppaamaan laskimoverta paremmin pois jaloista ja ihonalaiset laskimot painuvat kasaan eivätkä päästä verta virtaamaan takaisin. Leikkaus- tai muut kajoavat hoidot tulevat suonikohjujen hoidossa mukaan kuvaan vasta, jos hoitosukista huolimatta oireet haittaavat tai pahenevat, tai jos sukkia ei pysty käyttämään esimerkiksi töidensä vuoksi.

Kun suonikohjujen kehittyminen on paljon kiinni perintötekijöistä, kysyjän tapauksessa ei hoitosukkien käytön lisäksi jää  paljoakaan tehtäväksi kohjujen ehkäisemisessä. Kannattaisi kuitenkin käydä lääkärin kanssa keskustelemassa, onko särkyyn mahdollisesti muu syy kuin laskimovaivat.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.