Olen 57-vuotias nainen ja vastustuskykyni tuntuu viime vuosina kadonneen kokonaan. Olen normaalipainoinen, liikun paljon, syön terveellisesti enkä tupakoi. Viime talvena sairastin kaksi kovaa flunssaa, joissa kuume nousi yli 39 ja ääni katosi kokonaan, lisäksi olen sairastanut jatkuvasti pienempiä flunssia – nytkin on kova nuha ja kurkku kipeänä. Olen todella kyllästynyt olemaan jatkuvasti puolikuntoinen. Aikaisemmin sairastin tuskin koskaan. Mistä voisi olla kysymys ja voiko asialle tehdä jotain?

Toistuvat hengitystietulehdukset ja puolikuntoisuus on melko yleinen riesa. Oireiden kirjoon kuuluu yleensä nenän tukkoisuus, lisäksi yleisesti sairas olo, kurkun kipu, korvien kivistys, yskä ja muita vaivoja, kuten silmien kirvelyä ja päänsärky. Useimmat oireet ovat seurausta nenän limakalvon turvotuksesta. Tällöin hengitys kulkee suun kautta ja nielun limakalvo kuivuu, mikä taas aiheuttaa kurkkukipua ja yskää. Jälkimmäinen voi myös johtua siitä, että limakalvojen nimensä mukaisesti erittämä lima valuu kurkunpäähän ja aiheuttaa siellä yskänärsytyksen.

Samoin limakalvojen turvotus haittaa kyynelnesteen kulkua ja aiheuttaa silmäoireita tai vaikeuttaa välikorvan ilmastointia, jolloin tärykalvon venyy ja kipuilee. Melkoisen monimuotoinen oirekuva siis.
Tuollaiseen tilaan voi olla useita syitä. Lapset sairastavat virusflunssia perä perää, tavallisesti päiväkodista saatuina tartuntoina. Jotkut aikuiset ovat toisia herkempiä saamaan virustautitartuntoja ja oireita. Samat virukset kiertävät väestössä, mutta kaikki eivät sairastu, vaikka virus limakalvoille asti pääsisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjällä toistuvien hengitystieoireiden kierre on alkanut tiettynä ajankohtana, ja sen jälkeen jatkunut. Jotta voitaisiin puhua flunssakierteestä, pitäisi tarkemmin pohdiskella, milloin flunssaoireita oikeastaan on ollut ja kauanko ne ovat kestäneet. Usein yksityiskohtainen päiväkirjan pitäminen selvittää potilaallekin yllättäen, että kyse on sittenkin ollut vain muutamasta flunssasta, joiden esiintyminen vuoden aikana ei ole tavatonta, vaikka tuntuu paljolta, jos ei ole tottunut siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastustuskyky on asia, johon epäilemättä liittyvät kysyjän mainitsemat liikkuminen, terveellinen ravinto, tupakoimattomuus ja vielä lisäksi henkiset paineet. Hyvällä vastustuskyvyllä varustetut limakalvot hoitavat niille joutuneet virukset pois jo ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa sairautta. Kun viruksia ympäristössämme on jokseenkin jatkuvasti, huono fyysinen kunto, yksipuolinen ravinto, tupakointi ja stressi voivat herkistää hengitystietulehduksille. Sen sijaan suoranaiset vastustuskykyä ylläpitävän immuunijärjestelmän puutokset ovat harvinaisia.

Jos hengitystieoireilu on liki jatkuvaa, herää kysymys, olisiko kyseessä esimerkiksi pitkittynyt nenän sivuontelotulehdus, joka ei ole kokonaan parantunut missään vaiheessa. Joka tapauksessa useita kuukausia jatkuva oireilu on syytä selvittää lääkärin kanssa. Samalla on pohdittava, onko ulkoisissa olosuhteissa tapahtunut jokin muutos, joka olisi voinut herkistää hengitystiesairauksille tai pitkittää niitä. Homeista asuntoa tai työpaikkaa myös usein haetaan herkistymisen aiheuttajaksi, joskin syy-yhteyden osoittaminen voi olla vaikeaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieten erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla