Olen 57-vuotias nainen ja vastustuskykyni tuntuu viime vuosina kadonneen kokonaan. Olen normaalipainoinen, liikun paljon, syön terveellisesti enkä tupakoi. Viime talvena sairastin kaksi kovaa flunssaa, joissa kuume nousi yli 39 ja ääni katosi kokonaan, lisäksi olen sairastanut jatkuvasti pienempiä flunssia – nytkin on kova nuha ja kurkku kipeänä. Olen todella kyllästynyt olemaan jatkuvasti puolikuntoinen. Aikaisemmin sairastin tuskin koskaan. Mistä voisi olla kysymys ja voiko asialle tehdä jotain?

Toistuvat hengitystietulehdukset ja puolikuntoisuus on melko yleinen riesa. Oireiden kirjoon kuuluu yleensä nenän tukkoisuus, lisäksi yleisesti sairas olo, kurkun kipu, korvien kivistys, yskä ja muita vaivoja, kuten silmien kirvelyä ja päänsärky. Useimmat oireet ovat seurausta nenän limakalvon turvotuksesta. Tällöin hengitys kulkee suun kautta ja nielun limakalvo kuivuu, mikä taas aiheuttaa kurkkukipua ja yskää. Jälkimmäinen voi myös johtua siitä, että limakalvojen nimensä mukaisesti erittämä lima valuu kurkunpäähän ja aiheuttaa siellä yskänärsytyksen.

Samoin limakalvojen turvotus haittaa kyynelnesteen kulkua ja aiheuttaa silmäoireita tai vaikeuttaa välikorvan ilmastointia, jolloin tärykalvon venyy ja kipuilee. Melkoisen monimuotoinen oirekuva siis.
Tuollaiseen tilaan voi olla useita syitä. Lapset sairastavat virusflunssia perä perää, tavallisesti päiväkodista saatuina tartuntoina. Jotkut aikuiset ovat toisia herkempiä saamaan virustautitartuntoja ja oireita. Samat virukset kiertävät väestössä, mutta kaikki eivät sairastu, vaikka virus limakalvoille asti pääsisikin.

Kysyjällä toistuvien hengitystieoireiden kierre on alkanut tiettynä ajankohtana, ja sen jälkeen jatkunut. Jotta voitaisiin puhua flunssakierteestä, pitäisi tarkemmin pohdiskella, milloin flunssaoireita oikeastaan on ollut ja kauanko ne ovat kestäneet. Usein yksityiskohtainen päiväkirjan pitäminen selvittää potilaallekin yllättäen, että kyse on sittenkin ollut vain muutamasta flunssasta, joiden esiintyminen vuoden aikana ei ole tavatonta, vaikka tuntuu paljolta, jos ei ole tottunut siihen.

Vastustuskyky on asia, johon epäilemättä liittyvät kysyjän mainitsemat liikkuminen, terveellinen ravinto, tupakoimattomuus ja vielä lisäksi henkiset paineet. Hyvällä vastustuskyvyllä varustetut limakalvot hoitavat niille joutuneet virukset pois jo ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa sairautta. Kun viruksia ympäristössämme on jokseenkin jatkuvasti, huono fyysinen kunto, yksipuolinen ravinto, tupakointi ja stressi voivat herkistää hengitystietulehduksille. Sen sijaan suoranaiset vastustuskykyä ylläpitävän immuunijärjestelmän puutokset ovat harvinaisia.

Jos hengitystieoireilu on liki jatkuvaa, herää kysymys, olisiko kyseessä esimerkiksi pitkittynyt nenän sivuontelotulehdus, joka ei ole kokonaan parantunut missään vaiheessa. Joka tapauksessa useita kuukausia jatkuva oireilu on syytä selvittää lääkärin kanssa. Samalla on pohdittava, onko ulkoisissa olosuhteissa tapahtunut jokin muutos, joka olisi voinut herkistää hengitystiesairauksille tai pitkittää niitä. Homeista asuntoa tai työpaikkaa myös usein haetaan herkistymisen aiheuttajaksi, joskin syy-yhteyden osoittaminen voi olla vaikeaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieten erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.