
Olen aloittanut verenpainelääkkeen, ja oloni on flunssainen ja suuni kuivuu. Ovatko nämä tavallisia verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksia? Mitä muita sivuvaikutuksia näillä tosi yleisesti käytetyillä lääkkeillä on?
Keskeisimmät verenpainelääkeryhmät ovat nykyisin kalsiumsalpaajat, ACE-estäjät, angiotensiinireseptorin (ATR) salpaajat, diureetit ja beetasalpaajat.
Kalsiumsalpaajat ja ACE/ATR-estäjät ovat hoitosuositusten mukaan ensisijaisia lääkkeitä verenpainetaudin hoidossa. Kalsiumsalpaajat ovat varsinkin eläkeiässä ensisijainen lääkeryhmä ja ACE-/ATR-estäjät nuoremmilla ja diabeetikoilla.
Diureetit ja beetasalpaajat ovat olleet merkittävässä asemassa verenpainetaudin hoidossa, mutta niiden kokonaishyöty ei yllä edellä mainittujen lääkkeiden tasolle. Monen verenpainepotilaan hoidossa näitäkin tarvitaan tehoa lisäämään.
Lisäksi on joukko selvästi harvemmin käytettyjä verenpainelääkkeitä, joita tarvitaan tavanomaisten lääkkeiden lisäksi vaikean verenpainetaudin hoidossa.
Angiotensiinireseptorin salpaajat (ATR-salpaajat) on parhaiten siedetty verenpainelääkeryhmä. Vuonna 2016 julkaistussa laajassa tutkimuksessa verrattiin verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksia. Mukana oli 38 tutkimusta, jossa verrattiin verenpainelääkettä lumelääkkeeseen, ja 37 tutkimusta, jossa verrattiin eri verenpainelääkkeitä keskenään. ATR-salpaajat erottuivat muista lääkeryhmistä siinä, että niiden käytön keskeytyminen haittavaikutusten takia oli harvinaisinta. Eri lääkkeillä saatiin melko samanlainen verenpaineen lasku, jos annokset vastasivat toisiaan.
ACE-estäjien tärkein haittavaikutus on kuiva yskä, joka kiusaa erityisesti illalla makuulle mentyä. Joillakin potilailla voi veren kaliumtaso ja munuaisarvo nousta, joskin esimerkiksi diabeteksessa niiden on osoitettu suojaavan munuaisfunktiota. Harvinaisena voi esiintyä ihottumaa ja huimausta.
Kalsiumsalpaajien tavallisin haitta on ihon kuumotus ja punoitus sekä nilkkaturvotus. Se johtuu lääkkeen valtimoita laajentavasta vaikutuksesta ja menee useimmilla potilailla ohi. Kylmäsormisuudesta kärsiville kalsiumsalpaajat tuovat lievennystä. Joillakin kalsiumsalpaajilla on puolestaan ummetusta lisäävä taipumus, voimakkain verapamiililla.
Kalsiumsalpaajan pitkäaikaisessa käytössä ikenet voivat paksuuntua. Oire yleensä katoaa, kun lääke lopetetaan.
Beetasalpaajat vähentävät tahdosta riippumattoman sympaattisen hermoston toimintaa. Niiden tunnettuja haittavaikutuksia ovat sykkeen liiallinen hidastuminen sekä sormien ja varpaiden palelu. Varsinkin vanhemmat beetasalpaajat voivat vaikeuttaa astmaa ja aiheuttaa painajaisunia. Haittana voi myös ilmetä huimausta ja väsyvyyttä. Ilmi on tullut myös aikuistyypin diabeteksen lisääntyminen. Kyseessä on vasta laajojen potilasaineistojen pohjalta havaittu yhteys.
Diureetit eli nesteenpoistajat poistavat munuaisten kautta suolaa ja nestettä elimistöstä. Kaliumin liiallinen erittyminen voi johtaa kaliumin puutteeseen joillakin potilailla. Nykyisin verenpaineen hoitoon käytettävät tiatsidi-diureettien annokset ovat pienehköjä, mikä vähentää kaliumvajauksen riskiä. Varsinkin iäkkäillä ja pienikokoisilla naisilla voi ilmetä myös vaarallisen matalaa veren natriumsuolan tasoa. Diureettien hyvin tunnettu sivuvaikutus on virtsahapon lisääntyminen, mikä voi ruokkia kihtiä. Tiatsidi-diureetit vähentävät kalsiumin eritystä virtsaan. Tämä on edullinen vaikutus, jos potilaalla on osteoporoosi.
Nykyisin on käytössä laaja valikoima lääkkeitä, jotka alentavat tehokkaasti verenpainetta vähentäen oleellisesti korkean verenpaineen haittoja: aivohalvauksia ja vaskulaarista dementiaa, sydämen vajaatoimintaa ja rytmihäiriöitä (myös eteisvärinän ilmaantumista), muita valtimosairauksia ja munuaisten vajaatoimintaa. Vaikka verenpainelääkkeillä on haittavaikutuksia, yleensä kaikille potilaille on löydettävissä sopiva ja tehokas lääkitys.
Lääkityksen alkuvaiheessa on tärkeää hallita lääkkeen ominaisuudet ja saada potilaan luottamus hyvän hoitotuloksen aikaansaamiseksi. Kysyjän tapauksessa suosittelen keskustelua lääkärin kanssa ilmenneistä haittatuntemuk-sista.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Satunpa olemaan semmoinen erityisherkkä tyyppi. Jos jostain joitain haittavaikutusia tulee, niin mulle ne tulee ja kaikki 1:1000
Nyt on kokeiltu vuoden aikana 5-6 erityyppistä verenpaine lääkettä ja diureettia, eikä mikään ei ole sopinut.
Alkoholi on ainut tuote joka alentaa sen verran verenpainetta että korvien sointi loppuu tosin sekin auttaa vain hetkelliseti, jos illalla ennen nukkumaanmenoa ottaa 2-3 moukkua klo 21 aikoihin, niin viimeistään puoli kolmelta aamuyöstä alkaa turbogeneraattori vinkumaan korvien välissä.
Kai se täytyy ostaa rekkakuormallinen alkoholia ja ruveta pämppäämään yötäpäivää?
Minä olen kanssa!. Nyt menee pienimmällä annoksella toista lääkettä ja kymmenen päivän koekäytön jälkeen olen jo muutaman tunnin ajan miltei elävien kirjoissa. Tämä lääke kun ei kuulemma aiheuta aivuvaikutuksia! Alkoa en siedä ollenkaan, meinaan nostaa krapulassa noi verenpaineet niin korkeaksi, että korvat vaan vislaa...Ota kaksi rekallista, niin tulen bileisiin!