Olen 41-vuotias nainen. Kuukautisvuotoni on runsas ja muutaman vuoden ajan seassa on ollut verihyytymiä. Mistä hyytymät johtuvat?

Kuukautisvuodon mukana tulevat hyytymät eivät ole merkki mistään varsinaisesta sairaudesta. Ne liittyvät veren normaaliin taipumukseen hyytyä. Jos kuukautiset ovat runsaat, verta on niin paljon, että voi muodostua selvästi näkyviä verihyytymiä. Niukemmissa kuukautisissa verta on niin vähän ja se tippuu vähitellen, ettei näkyviä hyytymiä muodostu.

Kuukautisveren mukana menetetään rautaa. Kun kuukautiset ovat runsaat, raudan menetys voi olla niin suuri, ettei ravinnosta saatava rauta pysty sitä täysin korvaamaan. Raudanpuute voi johtaa anemiaan eli pienentyneeseen veren hemoglobiiniarvoon. Jos on runsaat kuukautiset, veren hemoglobiini on syytä tutkia silloin tällöin, kerran vuodessa tai kahdessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häiritsevän runsaita kuukautisia voidaan vähentää monella tavalla. Gynekologin tutkimuksessa syyksi voi paljastua kohdun lihaskasvain eli myooma ja isot polyypit eli limakalvon kasvaimet. Ne voidaan poistaa pienellä leikkauksella. Jos leikkauksen aihetta ei ole, vuotoja voidaan vähentää lääkkeillä. Traneksaamihappo-niminen lääke runsaan vuodon päivinä vähentää vuotoja noin puoleen. Myös hormonikierukka on erinomainen hoito liian runsaisiin kuukautisiin, samoin e-pillerit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeiden sijasta on mahdollista tuhota kohdun sisäkalvo laserilla, polttamalla tai jäädyttämällä. Vaikeissa tapauksissa voidaan harkita kohdun poistoa, jos lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Oon 12-vuotias tyttö ja mulla on noita verihyytymiä paljon kuukautisvuodon seassa ja mulla on tosi tosi kovat vatsakivut ja nyt tokana päivänä vuodon alkamisesta myös ilmestynyt alaselkäkipua, usein lantion oikealla puolella. Usein mulla ei oo ollu näin kovat kivut, nii onko tää normaalia sit? Ja onko ne verihyytymätkin mulla normaaleita?

  • ylös 71
  • alas 80
Maijuska

Tervetuloa naisen ihanaiseen maailmaan.
Kuukautiset ainakin omalla kohdallaki ovat erilaiset.. joskus on runsasta vuotoa+hyytymiä ja kipua alaselässä ja alavatsassa.
Joskus vuoto on vähäistä eikä kipuja lainkaan.
Päänsärky kuuluu minulle osata tätä riemua. Ennen ja jälkeen siis PMS oireena.
Harvemmin mutta joskus kipu saattaa säteillä myös etureisiin.
Syökää buranaa ja liikkukaa. Se auttaa
Ja ehkä pieni pussi omia herkkuja :)

  • ylös 15
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla