Olen 41-vuotias nainen. Kuukautisvuotoni on runsas ja muutaman vuoden ajan seassa on ollut verihyytymiä. Mistä hyytymät johtuvat?

Kuukautisvuodon mukana tulevat hyytymät eivät ole merkki mistään varsinaisesta sairaudesta. Ne liittyvät veren normaaliin taipumukseen hyytyä. Jos kuukautiset ovat runsaat, verta on niin paljon, että voi muodostua selvästi näkyviä verihyytymiä. Niukemmissa kuukautisissa verta on niin vähän ja se tippuu vähitellen, ettei näkyviä hyytymiä muodostu.

Kuukautisveren mukana menetetään rautaa. Kun kuukautiset ovat runsaat, raudan menetys voi olla niin suuri, ettei ravinnosta saatava rauta pysty sitä täysin korvaamaan. Raudanpuute voi johtaa anemiaan eli pienentyneeseen veren hemoglobiiniarvoon. Jos on runsaat kuukautiset, veren hemoglobiini on syytä tutkia silloin tällöin, kerran vuodessa tai kahdessa.

Häiritsevän runsaita kuukautisia voidaan vähentää monella tavalla. Gynekologin tutkimuksessa syyksi voi paljastua kohdun lihaskasvain eli myooma ja isot polyypit eli limakalvon kasvaimet. Ne voidaan poistaa pienellä leikkauksella. Jos leikkauksen aihetta ei ole, vuotoja voidaan vähentää lääkkeillä. Traneksaamihappo-niminen lääke runsaan vuodon päivinä vähentää vuotoja noin puoleen. Myös hormonikierukka on erinomainen hoito liian runsaisiin kuukautisiin, samoin e-pillerit.

Lääkkeiden sijasta on mahdollista tuhota kohdun sisäkalvo laserilla, polttamalla tai jäädyttämällä. Vaikeissa tapauksissa voidaan harkita kohdun poistoa, jos lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Maijuska

Mistä johtuvat hyytymät kuukautisveressä?

Tervetuloa naisen ihanaiseen maailmaan. Kuukautiset ainakin omalla kohdallaki ovat erilaiset.. joskus on runsasta vuotoa+hyytymiä ja kipua alaselässä ja alavatsassa. Joskus vuoto on vähäistä eikä kipuja lainkaan. Päänsärky kuuluu minulle osata tätä riemua. Ennen ja jälkeen siis PMS oireena. Harvemmin mutta joskus kipu saattaa säteillä myös etureisiin. Syökää buranaa ja liikkukaa. Se auttaa Ja ehkä pieni pussi omia herkkuja :)
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.