Minulta puuttuvat veren hyytymisaineet. Mikä vitamiini tämän aiheuttaa?

Veren hyytyminen on tavattoman monimutkainen tapahtuma, johon osallistuu yli kymmenen erilaista ainetta. Läheskään kaikkiin vitamiinit eivät vaikuta mitään. Esimerkiksi hemofilia-potilailla puuttuu perinnöllisistä syistä ns. tekijä XIII tai IX, minkä vuoksi hyytyminen voi häiriintyä vakavasti. Kysyjä ilmeisesti tarkoittaa niitä maksasolujen tuottamia hyytymistekijöitä, joiden valmistamiseen tarvitaan K-vitamiinia.

K-vitamiinia ei tarvita paljoa ja sitä on ravinnossa paljon. Sen vuoksi en ole koskaan kuullut, että K-vitamiinin puutteen vuoksi olisi syntynyt hyytymisen häiriöitä. Sen sijaan on eräs lääke, varfariini eli Marevan, joka estää K-vitamiinin vaikutuksen hyytymistekijöiden valmistuksessa. Tätä lääkettä käyttävät tuhannet suomalaiset "verenohennuslääkkeenä" eli antikoagulanttina silloin, kun veritulppien vaara on lisääntynyt. Varfariinin vaikutuksesta hyytymistekijöitä syntyy tavallista vähemmän, mikä vähentää veritulppien muodostumisen varaa. Lääke liittyy ruoan K-vitamiiniin sikäli, että sen aikana pyritään pitämään K-vitamiinia sisältävien vihannesten määrä päivästä toiseen suunnilleen samanlaisena, ettei hyytymisarvo liikaa heilahtelisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On muitakin syitä mustelmiin kuin hyytymistekijöiden häiriöt. Verihiutaleiden eli trombosyyttien liian alhainen määrä lisää vuotojen ja mustelmien varaa. Joskus iho ja ihonalainen kudos haurastuvat niin, että mustelmia syntyy herkästi jo pikkukolhuista. Tällöin siis hyytymistapahtuma ja verihiutaleiden määrä on täysin normaali, ja vika onkin ihossa ja sen alla. Teoriassa tämä johtaa toiseen vitamiiniin, C-vitamiiniin. Sen puute aiheuttaa keripukin, jonka yhtenä oireena ihon ovat haurastumiseen liittyvät mustelmat. Tämä on siis teoriaa, sillä keripukkia ei Suomessa ole vuosikymmeniin esiintynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Runsaisiin mustelmiin voi olla siis monia syitä, mutta vitamiininpuute on tuskin koskaan kyseessä. Syy yleensä selviää lääkärin tutkimuksin.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla