Sydänlääkäri ei suosittele vakavasta rytmihäiriösairaudesta kärsivää koettelemaan onneaan tivolilaitteissa.

Jos on pitkä QT -oireyhtymä, onko silloin mahdollista käydä hurjissa huvipuistolaitteissa, joissa on G-voimia? Kävin viime vuonna huvipuiston laitteissa tietämättä, että sairastan kyseistä vakavaa rytmihäiriösairautta eikä oireita ilmennyt. Voinko käydä näissä laitteissa jatkossakin?

Asiantuntija vastaa:

PITKÄ QT -OIREYHTYMÄ on geenivirheestä johtuva synnynnäinen sairaus, jossa voi esiintyä hengenvaarallisia kammioperäisiä tykytyskohtauksia, kammiotakykardioita.

Ne näkyvät sydänkäyrässä perustason puolelta toiselle vaihtuvina muutamien lyöntien ryppäinä, ja niitä nimitetään ulkonäkönsä mukaan kääntyvien kärkien kammiotakykardiaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kääntyvien kärkien kammiotakykardiajaksot pyrkivät helposti jatkumaan kerran alettuaan ja johtavat pahimmillaan hengenvaaralliseen kammiovärinään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkä QT -oireyhtymän aiheuttama geenivirhe on tavallisesti peritty.

Pitkä QT viittaa sydänfilmin QT-aikaan, joka edustaa sydämen sähköistä palautumisvaihetta. Se mitataan Q-aallon alusta T-aallon loppuun. QT-aika 500 ms tai yli on yleensä poikkeava ja viittaa mahdolliseen oireyhtymään.

QT-oireyhtymän diagnoosi edellyttää pitkän QT-ajan lisäksi omaa tai lähisukulaisen sille ominaista rytmihäiriötapahtumaa tai geenilöydöstä.

QT-oireyhtymään tiedetään liittyvän lähes kaksikymmentä geenivirhettä.

Suuri osa geenivirhettä kantavista on oireettomia läpi elämänsä.

Oireita ovat rytmihäiriön aiheuttamasta verenkiertohäiöstä johtuva

  • pyörtyminen,
  • kouristuskohtaus tai
  • sydämen tykytyskohtaus.

Viimemainittu on tavallinen ilman pitkä QT -oireyhtymää.

Pitkä QT -oireyhtymässä kammioperäisiä rytmihäiriöitä provosoivat

  • stressi, kuten äkillinen ääni,
  • kuormittava liikunta, etenkin uinti ja
  • hidas sydämen syke nukkuessa.
  • Kaliumvaje on tärkeä rytmihäiriön laukaisija ja sitä pitäisi välttää. Vihannekset, banaani ja hedelmät ovat kaliumsaannin hyviä lähteitä.
  •  Muutamat antibiootit, antihistamiinit, masennus- ja rytmihäiriölääkkeet voivat myös lisätä rytmihäiriöriskiä pitkä QT -oireyhtymässä.

Hoito koostuu oikean diagnoosin jälkeen edellä mainittujen laukaisevien tekijöiden välttämisen lisäksi beetasalpaaja- ja tahdistinhoidosta.

G-voima on kiihtyvyyden yksikkö. Huvipuistoissa sille joutuu alttiiksi esimerkiksi laitteissa, joissa ihmisiä pyöritetään tai pudotetaan. Joistakin laitteista on raportoitu lähes samaa tasoa olevia G-voimia kuin esimerkiksi formulakuskit kokevat.

Stressin kokeminen on yksilöllistä, mutta laitteet perustuvat kuitenkin jännityksen tuottamiseen.

Jos tiedetään, että stressi jopa äkillisen hälytysäänen muodossa voi laukaista pitkä QT -oireyhtymässä rytmihäiriön, en suosittele oireyhtymää sairastavaa koettelemaan onneaan näissä G-voimia tuottavissa laitteissa.

 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla