68-vuotias nainen kertoo loukanneensa häntäluunsa 30 vuotta sitten. Kova isku sattui selän alaosaan, mahdollisesti tuli murtuma. Häntäluu taittui sisäänpäin pysyvästi. Iskun jälkeen kysyjä on synnyttänytkin, eikä häntäluu ole vaivannut ennen kuin nyt. Istuminen pitempään varsinkin pehmeällä alustalla on kivuliasta. Voidaanko asian korjaamiseksi vielä tehdä jotakin?

Häntäluu murtuu tavallisesti kovasta iskusta, kun esimerkiksi putoaa suoraan istualleen, tai muulla tavoin tulee alaselkään alasuunnasta isku, vaikkapa pulkkamäen töyssystä. Joskus häntäluu voi katketa myös synnytyksessä, jos synnytyskanava on ahdas ja lapsen pää vääntää häntäluuta ulospäin. Yleensä murtuma paranee muutamassa viikossa, joskin aiheuttaa tänä aikana melko paljon kipua.

Häntäluun pitkällinen kipu on usein seurausta häntäluun murtumasta, mutta sellainen voi kehittyä ilman selvää syytäkin. Kysyjän kohdalla on todennäköistä, että 30 vuotta sitten sattunut tapaturma on alkusyynä. Murtuma ei aikoinaan ole ehkä aivan kunnolla luutunut ja synnytykset ovat vielä murtumakohtaa liikuttaneet. Vähitellen nyt tähän kohtaan on iän myötä kehittynyt kiputila, joka tuntuu istuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häntäluukivun hallintaan on joitakin konsteja. Ensiksi tietysti olisi käytävä lääkärissä, jotta selvitetään, että kyse on juuri tästä vaivasta eikä jostakin muusta häntäluun seudun ongelmasta. Omatoimisesti voi kokeilla sellaista istuinalustaa, jossa on reikä häntäluun kohdalla, koska paine selvästi lisää kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin vastaanotolla voidaan kipualueelle antaa kortisoniruiskeita, joista myös on usein apua. Joskus hyvin sitkeän ja hankalan kivun hoitamiseksi saatetaan myös poistaa leikkauksessa koko kivulias häntäluun osa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla