Kysyjä on 15-vuotias tyttö, ja hänellä on usein suussa aftoja. Nyt oli suun pohjassa ollut ensin rakkula, mutta se oli jäänyt pieneksi ”möykyksi”, joka ei ole suuri eikä kipeä, mutta tuntuu. Voisiko se olla joku suusyöpä tai sellainen?

Kysyjän möykky on todennäköisesti tämän vastauksen tullessa jo hävinnyt, mutta aihetta on hyvä käsitellä, koska tällaiset pienet patit suun alueella ovat melko yleisiä. Pääsääntö tietenkin on, että kaikki suun alueelle ilmaantunet patit, jotka eivät parissa viikossa häviä, on syytä käydä varmistuttamassa lääkärillä.

Tavallisemmin kyseessä on silti virustulehduksen tai rauhatiehyen tukkeutumisen aiheuttama rakkula, joka ei pääse tyhjenemään. Esiintymispaikkoja ovat tyypillisesti posken limakalvo, alahuuli ja suun pohja. Tällainen alkuaan pehmeä rakkula saattaa rakkulaan kertyvän nesteen vuoksi melko nopeasti muodostua kovaksi patiksi ja siksi tuntua suussa hankalasti. Tällainen sileäseinäinen patti voi puhjeta hampaiden välissä tai muuten tyhjentyä itsestään. Jos näin ei käy, pattia on hyvä käydä näyttämässä lääkärille, joka voi sen helposti tyhjentää esimerkiksi neulalla puhkaisemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla