Kainalossani on patti, joka lääkärin mukaan on flunssan jälkeen turvonnut imusolmuke. Miten voin varmistaa, ettei se ole syöpää? Onko olemassa virtsasta tai verestä otettavaa syöpätestiä?

Kainalossa oleva patti on yleensä aina imusolmuke. Imusolmukkeet voivat turvota erilaisten tulehdusten takia, mutta joskus kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, tavallisimmin imusolmusyöpä eli lymfooma. Miten voidaan erottaa, onko kyseessä syöpä vai viattomampi imusolmukkeen suurentuma?

Lääkärin tutkimuksessa voidaan päätellä paljon patin laadusta. Pehmeä, yksittäinen ja liikkuva patti on hyvänlaatuinen. Syöpään liittyvä imusolmuke on kovempi ja kiinni ympäristössään. Usein tunnustellessa löytyy myös monta pattia. Tutkimuksen perusteella lääkäri joutuu päättämään, tarvitaanko lisätutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos patti lääkärin mielestä on epäilyttävä, tutkimuksia jatketaan. Millään veri- tai virtsakokeella ei voida saada lopullista varmistusta siihen, onko kyseessä syöpä vai ei. Ainoa varma tapa on ottaa imusolmukkeesta näyte.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näytteitä voidaan ottaa kahdella tapaa. Ohutneulanäytteessä ruiskuun imetään patista soluja, jotka patologi tutkii mikroskoopilla. Kudosnäytteessä otetaan patista pala, jota tutkitaan. Viime mainittu tutkimus on tarkempi.

Kainalon imusolmuketta tutkitaan yleensä kudospalasta, koska ihoa lähellä olevista pateista on helppo saada näyte. Sen ottaa kirurgi paikallispuudutuksessa pienestä ihoviillosta.

Yleistä syöpätestiä ei siis ole, mutta joissakin syöpämuodoissa ilmenee muutoksia veressä tai virtsassa. Munuaisen tai virtsarakon syöpää voidaan selvittää tutkimalla virtsan soluja. Joissakin vatsan alueen pahanlaatuisissa kasvaimissa verestä löytyy ns. syöpämarkkeri eli valkuaisaine, jota veressä ei normaalisti ole. Syöpämarkkereilla ei voida varmuudella diagnosoida syöpää, mutta niitä käytetään hoidon tuloksen seurantaan. Jos syöpämarkkeri pysyy poissa verestä, se viittaa siihen, että syöpä ei ole uusiutunut hoidon jälkeen.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Itsellä oli kiinteä, melko kova patti ja aloin jo huolestua. Sitä sitten vähän törkin ja kun puristin sieltä tuli valkoista kovaa rasvaa. Eli finni. Oli isommalla alueella punoittava, arka, rustossa kiinni jotenkin... ja näin. Kannattaa vähän koettaa puristaa... välttyy nololta lääkärikäynniltä.

  • ylös 53
  • alas 143
Älä puristele

Jos ei mitään näkyvää pattia ole niin ei kannata puristella. Paisekin vaikka olisi näkyvä pian ärtyy ja on pian isompi ongelma kuin, että yleensä itsestään häviää. Tyhmä ohje!

Lymfoomaan usein liittyy outoa kuumeilua tai muita tavallisempia oireita. Jokainen patti kannattaa tarkistaa mikäli se ei ala itsestään hävitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla