Olen 4 kertaa syönyt vyö­ruusuun asikloviiri-kuurin. Kysyin terveyskeskuksesta rokotetta, mutta en saanut. Mistä sen saisi, onko sillä haittavaikutuksia ja mitä se maksaa?

Käsittelin vyöruusua ja rokotusta Hyvä terveys -lehden numerossa 5/2013. Vyöruususta oli myös artikkeli edellisessä numerossa (Ht 13). Tässä lyhyesti keskeisimmät asiat: Vyöruusun ehkäisemiseksi on olemassa rokote, joka jonkin verran vähentää vyöruusun jälkeisen hermokivun uusimista. Rokotteen hankkiminen vaatii erityisluvan ja ensi sijassa sitä suositellaan silloin, kun vyöruusun sairastamiseen liittyy erityinen riski. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vastustuskykyä heikentävä hoito esim. syöpään henkilölle, joka ei ole sairastanut vesirokkoa tai vyöruusua. Silloinkin rokote tulee antaa ennen hoitoa.

Terveillä ikäihmisillä rokote estää vyöruusun noin 50 %:lla ja vähentää vyöruusun aiheuttamaa jälkikipua noin 60 %:lla. Vyöruusun uusiminen on harvinaista, ja siksi rokotteen ottaminen vyöruusun sairastamisen jälkeen on melko hyödytöntä. Mikäli vyöruusu uusii, varsinkin useammin kuin kerran, kannattaa miettiä, onko tähän jokin erityinen syy esimerkiksi puutteita vastustuskyvyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta voi pohtia, ovatko nuo neljä vyöruusuna hoidettua tilannetta olleet lainkaan vyöruusua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kyseessä on ollut suunnilleen samassa paikassa ilmennyt rakku­lainen ihottuma, todennäköisempi vaihtoehto on ihon herpes. Tällaisen toistuessa, jos oireet ovat hankalat, asikloviirihoito voi olla paikallaan, mutta toistettuna se saattaa jopa lisätä viruksen vastustuskykyä lääkkeelle. Herpesihottumaan ei vyöruusurokotteella ole vaikutusta.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla