Milloin alkoholinkäytön lopetus näkyy maksa-arvoissa?
Kuva Shutterstock

Kävin juuri laboratoriokokeissa, joissa ilmeni ALAT-arvoksi 115 ja GT 246. Ne ovat koholla alkoholinkäytön vuoksi. Kokeisiin mennessä olin ollut 2 viikkoa täysin ilman alkoholia ja aion jatkaa hyväksi katsomallani tiellä. Jos kuukauden kuluttua menen uusiin kokeisiin, ovatko arvot jo normaalit?

ALAT ja GT ovat maksaentsyymejä, joiden määrää mitataan tutkittaessa maksan toimintaa. ALAT-pitoisuuden määritys verestä seuloo ensisijaisesti maksasoluvauriot tai -tulehdukset. GT on herkkä maksasoluvaurion osoittaja ja nousee etenkin pitkä­aikaisen alkoholinkäytön seurauksena. Runsaskaan kertajuominen ei nosta kumpaakaan arvoa, eli alkoholin käyttöön liittyvä ALAT- tai GT-pitoisuuden nousu kertoo aina pitkäaikaisesta alkoholin käytöstä.

ALAT-pitoisuus on laboratorion mittaustavasta riippuen normaalisti naisilla alle 35–45 ja miehillä alle 50–70. GT-pitoisuus on normaalisti naisilla alle 40–75 ja miehillä alle 60–115.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita mitattavia maksa-arvoja ovat ASAT ja AFOS, jotka nousevat herkästi muistakin kuin maksaperäisistä syistä. Kohonneiden maksa-arvojen taustalla voi liiallisen alkoholin käytön lisäksi olla ylipainoon liittyvä maksan rasvoittuminen, tietyt sairaudet ja jotkut lääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liiallisen alkoholinkäytön seurauksena nousseet maksa-arvot laskevat raittiin jakson aikana. Jo kahden viikon raittius näkyy etenkin GT-pitoisuuden laskuna.

Jos maksa-arvojen nousulle ei ole muuta syytä kuin alkoholi, ne on todennäköisesti normaalit tai lähes normaalit 4 viikon raittiuden jälkeen. Ellei näin tapahdu, tulee muiden maksasairauksien mahdollisuus tutkia.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pekka

Kun lopettaa tupakoinnin ja alkoholin käytön, ei valttämätä elä yhtään pidempää. Se vaan tuntuu siltä !

  • ylös 19
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla