Mistä kombinoitu aorttaläppävika voisi johtua, miten sitä hoidetaan ja kuinka vakava vika on 70-vuotiaalla naisella? Johtuuko ylä- ja alapaineen suuri ero (60–70) läppäviasta? Vaikuttavatko elintavat vaivaan ja voiko se parantua ilman leikkausta?

Sydämen sykkeen aiheuttama paineaalto kuormittaa aorttaläppää herkeämättä läpi elämän. Vaikka läppä on hyvin kestävä, vuosikymmenet jättävät siihen jälkensä. Kun läppävika ilmenee vasta eläkeiässä, läppä on yleensä ollut alun perin rakenteeltaan normaali. Samat tekijät, jotka aiheuttavat valtimotauteja, vauhdittavat myös vanhuudessa ilmenevää aorttaläpän rappeutumista. Niitä ovat verenpainetauti, tupakointi, sokeritauti ja korkea kolesteroli. Joskus myös tulehdukset voivat elämän varrella vioittaa läppää.

Ikääntynyt aorttaläppä jäykistyy ja siihen alkaa kertyä kalkkia. Silloin läpän kolme purjetta, jotka avautuessaan antavat vapaan kulun sydämestä lähtevälle verivirralle aorttaan, voivat liimaantua osittain yhteen. Tämä kaventaa auki olevan läpän pinta-alaa ja altistaa myös läppävuodolle, kun läppä ei enää ole joustava. Syntyy tilanne, jossa läppä on sekä ahdas että vuotaa. Silloin on kyseessä kombinoitu läppävika. Ikäihmisten aorttaläppäviassa ahtaus on hallitseva piirre.

Läpi elämän jatkuneet terveelliset elintavat ehkäisevät aorttaläpän rappeutumista. Jo alkanutta rappeutumista ei kyetä hidastamaan. Esimerkiksi kolesterolia alentavan statiinilääkityksen ei tutkimuksissa voitu osoittaa hidastavan aorttaläpän jo alkanutta rappeutumista. Läppävika ei myöskään parane, mutta vaiva voi pysyä lievänä ja oireettomana vuosikausia.
Ikääntyessä systolinen paine pyrkii nousemaan ja diastolinen eli alapaine laskemaan. Aorttaläpän vuodossa tämä korostuu, kun läppä ei ole tiivis. Alapaine saattaa olla hyvinkin matala ja ero ylä- ja alapaineen välillä kasvaa.

Läppävian diagnoosi perustuu stetoskoopin avulla tehtyyn sydämen sivuäänten kuunteluun ja sen jälkeen tavallisesti tarvittavaan sydämen kaikututkimukseen. Kaikututkimuksessa nähdään läppärakenteet ja voidaan mitata verenvirtauksia, kuormituksia ja niiden mahdollisesti aiheuttamia lokeroiden suurentumia tai seinämien paksuuntumista.  

Kun läppävika alkaa aiheuttaa sydämen kuormitusta tai siitä johtuvia oireita, tarvitaan toimenpiteitä. Eläkeiässä viallinen läppä korvataan tavallisimmin avosydänleikkauksessa sianläpästä muovatulla läpällä, bioläpällä. Keinoläppä vaatii pysyvän veren hyytymistä estävän lääkityksen (varfariini eli Marevan), mutta bioläppä vain 3 kuukautta kestävän lääkityksen. Silloin, kun arvellaan että potilas ei ehkä kestä avosydänleikkauksen kuormitusta ja oireet ovat vaikeat, voidaan viallisen läpän tilalle viedä valtimon tai sydämen kärjen kautta ihon lävitse katetrin avulla asennettava keinoläppä.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.