Mistä kombinoitu aorttaläppävika voisi johtua, miten sitä hoidetaan ja kuinka vakava vika on 70-vuotiaalla naisella? Johtuuko ylä- ja alapaineen suuri ero (60–70) läppäviasta? Vaikuttavatko elintavat vaivaan ja voiko se parantua ilman leikkausta?

Sydämen sykkeen aiheuttama paineaalto kuormittaa aorttaläppää herkeämättä läpi elämän. Vaikka läppä on hyvin kestävä, vuosikymmenet jättävät siihen jälkensä. Kun läppävika ilmenee vasta eläkeiässä, läppä on yleensä ollut alun perin rakenteeltaan normaali. Samat tekijät, jotka aiheuttavat valtimotauteja, vauhdittavat myös vanhuudessa ilmenevää aorttaläpän rappeutumista. Niitä ovat verenpainetauti, tupakointi, sokeritauti ja korkea kolesteroli. Joskus myös tulehdukset voivat elämän varrella vioittaa läppää.

Ikääntynyt aorttaläppä jäykistyy ja siihen alkaa kertyä kalkkia. Silloin läpän kolme purjetta, jotka avautuessaan antavat vapaan kulun sydämestä lähtevälle verivirralle aorttaan, voivat liimaantua osittain yhteen. Tämä kaventaa auki olevan läpän pinta-alaa ja altistaa myös läppävuodolle, kun läppä ei enää ole joustava. Syntyy tilanne, jossa läppä on sekä ahdas että vuotaa. Silloin on kyseessä kombinoitu läppävika. Ikäihmisten aorttaläppäviassa ahtaus on hallitseva piirre.

Läpi elämän jatkuneet terveelliset elintavat ehkäisevät aorttaläpän rappeutumista. Jo alkanutta rappeutumista ei kyetä hidastamaan. Esimerkiksi kolesterolia alentavan statiinilääkityksen ei tutkimuksissa voitu osoittaa hidastavan aorttaläpän jo alkanutta rappeutumista. Läppävika ei myöskään parane, mutta vaiva voi pysyä lievänä ja oireettomana vuosikausia.
Ikääntyessä systolinen paine pyrkii nousemaan ja diastolinen eli alapaine laskemaan. Aorttaläpän vuodossa tämä korostuu, kun läppä ei ole tiivis. Alapaine saattaa olla hyvinkin matala ja ero ylä- ja alapaineen välillä kasvaa.

Läppävian diagnoosi perustuu stetoskoopin avulla tehtyyn sydämen sivuäänten kuunteluun ja sen jälkeen tavallisesti tarvittavaan sydämen kaikututkimukseen. Kaikututkimuksessa nähdään läppärakenteet ja voidaan mitata verenvirtauksia, kuormituksia ja niiden mahdollisesti aiheuttamia lokeroiden suurentumia tai seinämien paksuuntumista.  

Kun läppävika alkaa aiheuttaa sydämen kuormitusta tai siitä johtuvia oireita, tarvitaan toimenpiteitä. Eläkeiässä viallinen läppä korvataan tavallisimmin avosydänleikkauksessa sianläpästä muovatulla läpällä, bioläpällä. Keinoläppä vaatii pysyvän veren hyytymistä estävän lääkityksen (varfariini eli Marevan), mutta bioläppä vain 3 kuukautta kestävän lääkityksen. Silloin, kun arvellaan että potilas ei ehkä kestä avosydänleikkauksen kuormitusta ja oireet ovat vaikeat, voidaan viallisen läpän tilalle viedä valtimon tai sydämen kärjen kautta ihon lävitse katetrin avulla asennettava keinoläppä.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.