Käytän unettomuuteni hoitoon melatoniinia ja valeriaana-tabletteja. Lisäksi otan noin joka viides ilta nukahtamislääkkeeksi Imovanea (tsopikloni), jos en ole edellisinä öinä nukkunut 3–4 tuntia pitempään. Aiheuttavatko nämä lääkkeet muistin heikkenemistä? Mikä olisi vaarattomin nukahtamis- tai unilääke?

Tsopiklonin (mm. Imovane) vaikutus välittyy aivojen bentsodiatsepiinireseptoreiden kautta. Kaikki bentsodiatsepiinit ja bentsodiatsepiinireseptoreiden välityksellä vaikuttavat unilääkkeet voivat heikentää jonkin verran erityisesti oppimista ja lähimuistia. Tämän vuoksi etenkin iäkkäillä henkilöillä nämä lääkkeet eivät ole parhaita vaihtoehtoja unettomuuden hoitoon, jos unettomuutta voidaan lievittää muilla keinoin tai lääkkein.

Melatoniini ja valeriaanauute (Sedonium) ovat tässä suhteessa bentsodiatsepiineja tai  bentsodiatsepiinien reseptoreiden kautta vaikuttavia nukahduslääkkeitä parempia vaihtoehtoja.
Melatoniinia (1 mg tai 3 mg iltaisin) saa lääkärinreseptillä. Valeriaanauute on reseptivapaa käsikauppavalmiste (Sedonium, 1–2 tablettia iltaisin).  Niitä kannattaa kokeilla lievemmän unettomuuden hoidossa.

Muistin toiminnan kannalta bentsodiatsepiineja edullisempia lääkkeitä ovat myös rauhoittavat sedatiiviset masennuslääkkeet (mirtatsapiini 7,5–15 mg iltaisin, tratsodoni 50–100 mg iltaisin). Pieninä annoksina ne ovat usein hyvin toimivia lääkkeitä pitkäaikaisenkin unettomuuden hoidossa. Niiden käytön lopettamisen yhteydessä ei juuri ilmene lopetusoireita, minkä vuoksi ne eivät aiheuta bentsodiatsepiinien ja unilääkkeiden tapaan lääkeriippuvuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla