Olin röntgenkuvassa, jossa sivulöydöksenä todettiin kalkkia vatsa-aortassa. Voiko se joskus mennä kokonaan tukkoon tai revetä?

Iän mukana verisuonten seinämiin tuppaa kertymään kolesterolia, mikä johtaa verisuonten kalkkiutumiseen. Kolesterolin kertymistä lisäävät tupakointi, suurentunut veren kolesteroliarvo ja kohonnut verenpaine. Verisuonet ja kolesterolikertymät eivät näy tavallisessa röntgenkuvassa. Usein kolesterolikertymään saostuu sen verran kalsiumia ja muita mineraaleja, että se vaikuttaa röntgensäteiden kulkuun ja näkyy kuvassa.

Keski-iän ylittäneillä nähdään aika usein kalkkiutuneita suonia röntgenkuvissa. "Kalkki" aortan seinämässä ei läheskään aina merkitse mitään vakavaa sairautta. Erittäin harvoin kolesterolin kertyminen tukkii koko suonen. Tämä johtuu osaksi siitä, että aortta on iso suoni, vatsan kohdalla noin 3 senttiä läpimitaltaan. Pienemmissä suonissa asia on toisin. Sydämen sepelvaltimo on muutaman millin putki, joten se menee helpommin tukkoon ja aiheuttaa sepelvaltimosairauden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Röntgenkuvassa todettu aortan kalkkiutuminen ei myöskään merkitse suonen repeämisen vaaraa. Kalkkiutuminen tekee suonesta tavallista jäykemmän, mutta seinämät pysyvät lujina siitä huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä pitää tehdä, jos aortassa todetaan "kalkkia"? Elellä ja liikkua voi niin kuin ennenkin. On kuitenkin mahdollista, että löydös merkitsee tavallista suurempaa verisuonisairauden vaaraa. Siksi kannattaa lopettaa tupakointi, hoitaa hyvin verenpainetta ja tarkistaa veren kolesteroliarvo.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla