Älyllisesti kehitysvammaiset näyttäisivät sairastuvan moniin syöpiin muuta väestöä todennäköisemmin. Sairastumisriski nähdään alle 43-vuotiailla potilailla, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan älyllisesti kehitysvammaisten riski sairastua syöpään on noin 60 prosenttia suurempi kuin samanikäisten terveiden. Yksittäisistä syövistä ainakin vatsa-, ruokatorvi-, suolisto-, haima-, kohtu-, munuais- ja keskushermostosyövät ovat heillä yleisempiä.Kehitysvammaisuuden vaikeusaste, sukupuoli, perinnöllinen alttius tai monet muut tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat taustamuuttujat eivät selittäneet havaintoja.

Tutkimuksesta ei voi päätellä, mistä suurentunut syöpäriski johtuu, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Geenivirheet, jotka aiheuttavat joitain kehitysvammaisuuden muotoja, voivat altistaa myös syövälle. Lisäksi ruokavalio ja muut elämäntavat voivat olla alttiuden taustalla. Älyllinen kehitysvammaisuus saattaa myös vaikeuttaa ja lykätä syövän diagnosointia.Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 3,5 miljoonan vuosina 1974–2013 syntyneen ruotsalaisen rekisteritietoja. Heistä 28 000:lla todettiin älyllinen kehitysvammaisuus. Osallistujia seurattiin pisimmillään syntymästä 43-vuotiaaksi.Älyllinen kehitysvammaisuus merkitsee kehitysvammaiselle henkilölle vaikeutta ymmärtää, vaikeutta oppia uusia asioita ja soveltaa oppimaansa sekä vaikeutta hallita omaa elämäänsä. Kehitysvammaisia henkilöitä on noin 1 % väestöstä. Heistä noin 60 % on lievästi kehitysvammaisia, 20 % keskivaikeasti kehitysvammaisia, 10 % vaikeasti kehitysvammaisia ja 10 % syvästi kehitysvammaisia. Kehitysvammaisuus on miehillä tavallisempaa kuin naisilla.Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(PLOS Medicine 2021;DOI:10.1371/journal.pmed.1003840)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003840

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla