Tupakoinnin haitat tiedetään lähes savukkeen tarkkuudella. Tupakansavussa oleskelun vaaroja on vaikeampi mitata, sisätautien erikoislääkäri vastaa.

Haluaisin tietää, milloin passiivinen tupakointi aiheuttaa haittoja ja lisää riskejä sairauksille. Jos teini-ikäinenon vuoden ajan ympäristön vuoksi altistunut tupakan savulle, onko sairauksien riski suurentunut? Vai millaista passiivisen tupakoinnin pitää olla, jotta siitä on todellista vaaraa?

Asiantuntija vastaa

PASSIIVISEN tupakoinnin vaaran määrittäminen on vaikeata. Altistus riippuu samoissa tiloissa asuvien henkilöiden tupakointitavoista ja -määristä sekä altistuksen kestosta, eikä näitä ole yleensä tarkasti kirjattu muistiin aineistoissa, joissa passiivisen tupakoinnin vaaraa on arvioitu.

Yleisesti tiedet√§√§n, ett√§ passiivinen tupakointi suurentaa keuhkosy√∂p√§√§n sairastumisen riski√§ noin 25 prosenttia ja sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen vaaraa altistumattomiin verrattuna v√§est√∂tasolla 25‚Äď35 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tupakansavulle altistuminen lapsuudessa suurentaa astman riskin 1,5-kertaiseksi ja lisää alttiutta hengitystie- ja korvatulehduksille sekä allergialle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuten henkilön oma tupakointi, passiivinen tupakointi suurentaa huomattavasti keuhkosyövän ja useiden muiden syöpien vaaraa.

Tutkimuksiin perustuvaa tietoa on saatavilla riskin vähenemisestä tupakoitsijoilla lopettamisen jälkeen, mutta ei passiivisen savulle altistumisen jälkeen.

Näin elimistö toipuu tupakoinnin lopettamisen jälkeen:

  • Syd√§men syke ja verenpaine normaalistuvat 20 minuutissa ja veren h√§k√§pitoisuus 12 tunnissa.
  • Keuhkojen toiminta ja verenkierto paranevat 2‚Äď12 viikossa.
  • Ysk√§ ja hengenahdistus lievittyv√§t 1‚Äď9 kuukaudessa.
  • Sepelvaltimotaudin vaara puolittuu vuodessa ja laskee tupakoimattomien tasolle 15 vuodessa.
  • Aivohalvauksen vaara laskee tupakoimattomien tasolle 5‚Äď15 vuoden kuluttua.

Tupakoitsijoilla keuhkosy√∂v√§n vaara on keskim√§√§rin n. 6‚Äď21-kertainen, ja vaara on sit√§ suurempi, mit√§ useampia savukkeita p√§iv√§ss√§ kuluu. 90 % keuhkosy√∂vist√§ aiheutuu tupakoinnista.

Keuhkosyövän vaara puolittuu 10 vuodessa tupakoinnin lopettamisesta.

Muita tupakointiin liittyviä syöpälajeja ovat muun muassa kurkunpään, ruokatorven, virtsarakon, kohdunkaulan, suun ja nielun, vatsalaukun, paksu- ja peräsuolen syövät sekä kohtusyöpä ja leukemia.

Useimpien syöpien vaaran tiedetään vähenevän kymmenessä vuodessa tupakoinnin lopettamisesta.

Kun altistuminen tupakansavulle on kestänyt ainoastaan vuoden, riski on ilman muuta huomattavasti vähäisempi kuin jos altistus olisi kestänyt koko lapsuuden ja nuoruuden tai jos se jatkuisi.

Tarkkaa arviota riskin suuruudesta ei pysty antamaan. Altistumisen loputtua elimistö joka tapauksessa ajan mittaan toipuu mahdollisista tupakansavun aiheuttamista vaurioista.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla