Englannissa vuosina 2003–2011 toteutettu ohjelma onnistui vähentämään kansalaisten suolan saantia, mutta hyvä kehitys on sittemmin pysähtynyt. Hyödyt saatiin aikaan viranomaisten ja ruokateollisuuden yhteistyöllä.Hypertension-lehdessä julkaistu tutkimus selvitti suolanvähentämisohjelman vaikutuksia vuosina 2000–2018, ja tulosten perusteella englantilaisten suolan saanti väheni tarkastelujakson aikana 15 prosenttia, mikä tarkoittaa noin gramman vähennystä päivittäisessä saannissa. Jos kehitys jatkuisi samanlaisena, vuoteen 2050 mennessä lähes 200 000 englantilaista välttyisi sydän- ja verisuonitaudilta tai aivoverenkiertohäiriöltä. Lisäksi säästöt terveydenhuollolle olisivat mittavat.Osana ohjelmaa 85 eri ruokaryhmän suolapitoisuuksia pyrittiin pienentämään viranomaisten ja ruokateollisuuden yhteistyössä. Tämä tarkoitti prosessoitujen elintarvikkeiden suolapitoisuuksien pienentämistä, muutoksia pakkausmerkintöihin sekä valistuskampanjoita.Vuoden 2011 jälkeen viranomaiset eivät kuitenkaan ole enää painostaneet teollisuutta pitäytymään tavoitteissa, minkä seurauksena elintarvikkeiden suolaisuutta ei enää ole vähennetty. Jos toimiin ei ryhdytä, jo saavutetut hyödyt voidaan menettää, tutkijat varoittavat. Valtaosa ruokavalion suolasta saadaan elintarvikkeisiin lisätystä suolasta.Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista. Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Globaalisti liika suola aiheuttaa lähes 2 miljoonaa sydäntautikuolemaa joka vuosi.Uutispalvelu Duodecim(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16649)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16649
(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.