Suositut yhdysvaltalaiselokuvat ovat täynnä epäterveellisiä ruokia ja varsinkin alkoholia, tuore selvitys osoittaa. Monissa maissa epäterveellisten ruokien ja alkoholin mainostamista on rajoitettu, mutta elokuvissa niitä saa esittää vapaasti. Tutkimuksessa analysoitiin 250 suosituinta yhdysvaltalaiselokuvaa vuosilta 1994–2018. Kaikkiaan elokuvissa näkyi 10 000 eri ruokaa, joista 24 prosenttia oli makeisia ja muita herkkuja. Erilaisia juomia elokuvissa oli 5 800, ja niistä 40 prosenttia oli alkoholijuomia.Alkoholin osuus juomista oli suurin aikuisille suunnatuissa elokuvissa, mutta niitä oli paljon myös lapsille sopivissa elokuvissa. Niissä 20–30 prosenttia kaikista juomista sisälsi alkoholia, analyysi osoitti.

Suurimmassa osassa elokuvia roolihahmojen ruokavalinnat sisälsivät suosituksia enemmän sokeria, rasvaa ja suolaa ja vähänlaisesti kuituja eikä muutoksia havaittu vuosien 1994 ja 2018 välillä.

Tutkijat vertasivat elokuvien esittämiä ruokavalioita virallisiin ravitsemussuosituksiin sekä yhdysvaltalaisten tyypillisiin ruokavalioihin ja kummassakin vertailussa elokuvien esittämät ruokavaliot olivat epäterveellisempiä ruokien ja juomien osalta. Jos nyt analysoidut elokuvat olisivat olleet mainoksia, niiden esittäminen lapsille ja nuorille olisi kielletty monissa maissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat pitävät havaintojaan huolestuttavina, sillä tutkimusten mukaan elokuvien ruokavaliot voivat ainakin jossain määrin vaikuttaa nuorten valintoihin. Kokeellisissa tutkimuksissa lasten ja nuorten on muun muassa todettu valitsevan herkkuja 2–3 kertaa todennäköisemmin, jos heille on juuri näytetty niitä sisältävä elokuva.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2020;DOI:10.1001/jamainternmed.2020.5421)https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.5421

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla