Paljon punaista lihaa syövät sairastuvat muita hieman herkemmin aikuistyypin diabetekseen, mutta vaikutus saattaa riippua myös siitä, miten lihansa kypsentää. Grillattuna ja paahdettuna punaiseen lihaan liittyvät riskit näyttäisivät olevan suurimmillaan, tuore tutkimus vihjaa.
Tutkimuksessa 59 000 tervettä 30–55-vuotiasta naista seurattiin vuodet 1986–2012.
Tutkimuksen mukaan naisten riski sairastua aikuistyypin diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän punaista lihaa he söivät. Yhteys koski käsittelemätöntä punaista lihaa sekä makkaroita ja muita prosessoituja lihavalmisteita.
Kun analyysissa huomioitiin lihan laatu ja määrä, tutkijat havaitsivat myös ruoan valmistustavan vaikuttavan diabetesriskiin. Grillattua, paahdettua tai pariloitua lihaa vähintään kahdesti viikossa syövät sairastuivat 11–29 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät kyseisillä tavoilla valmistettua lihaa korkeintaan kerran kuukaudessa. Keittäminen, hauduttaminen tai pannulla paistaminen eivät suurentaneet sairastumisriskiä.
Havainnot vahvistavat näyttöä punaisen lihan ja diabetesriskin välisestä yhteydestä ja viittaavat tuon riskin koskevan varsinkin grillaamalla ja vastaavilla menetelmillä valmistettua lihaa. Tuloksia tulkitessa on kuitenkin hyvä muistaa, että lihan lisäksi moni muukin elintapoihin ja ruokavalioon liittyvä seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Etenkin runsas prosessoidun punaisen lihan syöminen on kuitenkin yhdistetty diabeteksen lisäksi myös aivoverenkiertohäiriöihin, munuaissairauteen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2017;40:1041 - 1049)https://dx.doi.org/10.2337/dc17-0204

(201789) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla