Jopa pienet ja turvallisena pidetyt leikkaukset voivat olla kohtalokkaita fyysisesti hauraille vanhuksille, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä, ja se perustuu yli 880 000 keskimäärin 78-vuotiaan päivystysleikkauspotilaan terveystietoihin. Leikkaukset jaettiin suuren ja pienen riskin toimenpiteisiin.Kaikista potilaista 4,5 prosenttia menehtyi kuukauden sisällä kotiutumisesta, mutta kuolleisuus oli suurempaa hauraiden potilaiden parissa. Hauraiksi arvioitiin 13 prosenttia potilaista, ja heistä 10 prosenttia menehtyi seurannan aikana.Noin puolet toimenpiteistä oli suuren riskin leikkauksia, kuten suoliston ja vatsan leikkauksia, ja niissä kuolleisuus oli 7 prosenttia. Pienen riskin leikkauksiin, kuten umpilisäkkeen ja sappirakon poistoihin, menehtyi 2 prosenttia potilaista. Hauraiden vanhusten riskit olivat kuitenkin tätä suurempia. Korkean riskin leikkauksiin he menehtyivät 1,5 kertaa todennäköisemmin ja matalan riskin leikkauksiin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut potilaat.Tutkijat toivovat, että tulokset kannustavat lääkäreitä paremmin huomioimaan iäkkäiden leikkauspotilaiden haurauden ja suhtautumaan myös turvallisena pidettyihin leikkauksiin riskileikkauksina. Tulosten perusteella haurailla vanhuksilla niihin liittyykin yhtä suuri menehtymisriski kuin muilla potilailla suuren riskin leikkauksiin.

Hauraudella – tarkemmin määriteltynä hauraus-raihnausoireyhtymällä eli gerastenialla – tarkoitetaan iän myötä tapahtuvaa fyysistä heikkenemistä ja hidastumista, johon liittyy mm. tahatonta laihtumista ja aliravitsemusta. Hauraat vanhukset tarvitsevat usein apua arkitoimiin ja liikkumiseen.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Surgery 2020;DOI:10.1001/jamasurg.2020.5397)https://doi.org/10.1001/jamasurg.2020.5397

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla