Tanskalaistutkimuksen mukaan itsemurhaa yrittävien ja väkivaltarikokseen syyllistyvien taustalla on usein ongelmalliset perheolot. Myös heidän vanhempansa ovat usein yrittäneet itsemurhaa ja kärsineet mielenterveys- tai päihdeongelmista.

Havainnot perustuvat yli 1,7 miljoonan vuosina 1967–1997 syntyneen tanskalaisen seurantaan. Rekisteritietojen avulla seurantaa jatkettiin vuoteen 2012 tai siihen asti, kun henkilö yritti itsemurhaa tai teki väkivaltarikoksen.

Käytännössä melkein kaikki vanhempien mielenterveysongelmat liittyivät jälkeläisten itsemurhayrityksiin ja väkivaltarikoksiin. Varsinkin vanhemman epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö sekä väkivaltarikokset, kannabisriippuvuus ja itsemurhayritykset ennustivat jälkeläisten ongelmia. Itsemurhayritykset ja väkivaltarikokset olivat tällöin 3–4 kertaa yleisempiä kuin osallistujilla, joiden vanhemmilla ei ollut mielenterveys- tai päihdeongelmia. Suurimmassa vaarassa olivat jälkeläiset, joiden kummatkin vanhemmat olivat kärsineet mielenterveysongelmista tai yrittäneet itsemurhaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tanskalaisten tulokset eivät osoita, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat. Osittain ongelmien kasautuminen voi johtua geneettisestä alttiudesta, joka selittää kummankin sukupolven riskit, mutta vanhempien mielenterveysongelmat, itsemurhayritykset ja väkivalta voivat myös tarkoittaa huonoja kotioloja, kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olivat taustalla mitkä syyt tahansa, tutkijat toivovat lääkäreitä ja terveydenhuollon ammattilaisia huomioimaan myös perheen lapset, kun he hoitavat mielenterveysongelmaisia ja itsemurhaa yrittäneitä aikuisia.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2016;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2016.1728)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2016.1728

Sisältö jatkuu mainoksen alla