Paljon perunaa syövät japanilaisnaiset näyttäisivät menehtyvän sydän- ja verisuonitauteihin muita epätodennäköisemmin. Japanilaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä perunaa pidetään terveysvaikutuksilta varsin neutraalina.Tulokset perustuvat 75 000 japanilaisen 40–79-vuotiaan yhdeksäntoistavuotiseen seurantaan, jonka aikana 4 900 osallistujaa menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.Kun tutkijat jakoivat osallistujat ryhmiin heidän ruokavalioidensa perusteella, päivittäin perunaa syövät naiset menehtyivät seurannan aikana 18 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät perunoita harvemmin. Miesten kuolleisuuteen peruna ei vaikuttanut.Tarkemmissa analyyseissa päivittäinen perunan syöminen liittyi pienempään riskiin menehtyä sepelvaltimotautiin, mutta ei aivoverenkiertohäiriöihin tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin.Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta perunan lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa naisten kuolleisuuteen tässä aineistossa. Perunan terveysvaikutuksiin vaikuttaa hyvin paljon niiden kypsennystapa, ja aiempien tutkimusten perusteella valmistustavalla on todennäköisesti suurempi merkitys kuin itse perunalla. On myös epäselvää, miten hyvin tulokset kuvaavat väestöjä, joissa perunan käyttö on yleisempää kuin Japanissa. Suomalaiset syövät keskimäärin noin 45 kiloa perunoita vuodessa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2023;62:1859–1866)https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03111-1

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla