
Marjoista, hedelmistä, kasviöljyistä, pähkinöistä ja kalasta koostuva ruokavalio hellii aivoja. Mitä muuta kuuluu aivoruokaan?
Aivoystävällinen ruokavalio suosii vihanneksia, pähkinöitä, marjoja, papuja, täysjyvää, kasviöljyä, kalaa ja siipikarjaa. Myös tumma suklaa hellii hermosolujasi ja ajattelutoimintojasi.
Aivodieettiä noudattavan pitäisi syödä päivittäin säännöllisesti täysjyväviljoja ja vihanneksia. Kalaa ja marjoja nautitaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Välipalaksi sopivat pähkinät ja marjat.
Rajoitettuja ruokia ovat punainen liha, voi, juusto, leivonnaiset, makeiset, virvoitusjuomat ja alkoholi.
Erityisesti aivot janoavat omega-3-rasvahappoja sekä B-, C-, D- ja E-vitamiineja sisältäviä ruokia. Ne suojelevat verisuonia myös aivoissa ja auttavat aivoja pysymään kunnossa.
Tärkeintä on syödä monipuolisesti, sillä mikään yksittäinen ruoka-aine ei toimi poppakonstina.
Näistä aivosi nauttivat
- pähkinät, mantelit ja siemenet
- pavut ja herneet
- kasvikset, erityisesti kaalit, pinaatti, tomaatti, paprika
- hedelmät, kuten avokado, banaani, appelsiini
- kaikki marjat
- täysjyvä: leipänä, puurona tai vaikka pastana
- kasviöljyt, varsinkin oliivi-, pellavansiemen- ja rypsiöljy
- kala: lohi, kirjolohi, silakka, ahven, särki, muikku, hauki
Kookosta tyrkytetään vuositolkulla, vaikka suuri osa siitä on kovaa rasvaa.
Sellainen tarkennus, kasviöljyistä kannattaa valuta vain puukasvien öljyjä kuten oliivi, avokado, pähkinät, mantelit, kookos sekä lisäksi luonnon kalaa puhtaista vesistä sekä luonnollista eläinrasvoja.