Käden puristusvoima voi kertoa diabetesta sairastavien ennusteesta. Hyvä puristusvoima liittyy pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä menehtyä niihin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus perustuu lähes 350 000 britin terveystietoihin. Tulosten mukaan diabetesta sairastavan riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin tai menehtyä viisivuotisen seurannan aikana oli neljä kertaa suurempi kuin terveen, jos hänen käden puristusvoimansa oli alhainen. Voimakaskätisten potilaiden kuolleisuus oli sekin suurempaa kuin terveiden, mutta vain 1,5 kertaa suurempaa.
Käden puristusvoimaa käytetään yleisesti terveydentilan mittarina, sillä se on helppo ja hyvä keino arvioida kehon heikkenemistä ja vanhenemista. Aiemmissa tutkimuksissa hyvä käden puristusvoima on yhdistetty pitempään elinikään myös muissa potilasryhmissä. Lihasvoiman heikkeneminen on ensimmäisiä ikääntymiseen liittyviä muutoksia kehossa.Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistuneet olivat keskimäärin 56-vuotiaita, ja heistä 13 000 sairasti diabetesta. Seurannan aikana 6 200 osallistujaa menehtyi ja 4 300 sairastui sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Diabetes Care 2017;DOI:10.2337/dc17-0921)https://doi.org/10.2337/dc17-0921

(20171026) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla