Kurkussa pistelee ja olo tuntuu flunssaiselta. Nieluvaivat ovat yleisiä, erityisesti nuorilla aikuisilla. Eikä aina ole kyse alkavasta flunssasta. Asiantuntija kertoo, mikä kaikki kurkkua voi ärsyttää.

Viime vuodet olemme kuulostelleet kurkkua, koska korona on usein alkanut sieltä.

Monet muutkin flunssavirukset tuntuvat kurkussa, ja pahimmillaan iskee angiina. Se on A-streptokokin aiheuttama tulehdus. Tosin kuin virusflunssa angiina vaatii antibioottihoidon.

Kurkkutuntemuksia voivat aiheuttaa myös muutokset hormonitoiminnassa, kuten kilpirauhassairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös stressaava elämäntilanne, ahdistus tai suru kuvataan usein palana kurkussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allergia tukkii nenän ja kuivattaa kurkun

Kurkun karheuden tunnetta ja kipua voi aiheuttaa myös kuiva ilma, jopa koneellinen ilmastointi. Erityisesti astmaatikoille Suomen kuiva talvi on ankara.

Keväällä ja kesällä kurkkua kutittavat siitepölyt ja muut pienhiukkaset.

Allergiaa vaiva on, jos siihen liittyy aivastelua, nuhaa, silmien vuotamista, tukkoisuutta ja yskää.

Kun nenä menee tukkoon, ihminen alkaa hengittää suun kautta. Se on huono juttu.

– Tällöin nielu kuivuu ja aiheuttaa kipua. Allergiaoireiden lievittämiseen on tabletteja, antihistamiineja, nenäsuihkeita, silmätippoja ja astmapiippuja, jotka rauhoittavat hengitysteiden limakalvoja, kertoo Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen.

Veden juominen on tärkeää, sillä vesi kosteuttaa limakalvoja. Myös höyryhengitys ja apteekin vesipiippu rauhoittavat ärtyneitä limakalvoja. Höyrysaunakin tekee hyvää hengitysteille.

Kireä niska tuntuu nielussa asti

Kurkkukipua ja kurkkutuntemuksia aiheuttavat monet muutkin kuin virukset ja allergeenit. Käytännössä riittää mikä tahansa limakalvojen ärsyttäjä: pöly, kemikaalit tai tupakka – jopa lihaskireys.

Kurkunpäässä on paljon lihaksia, ja jos jännittää, jumituksen voi aistia palan tunteena kurkussa ja kipuna kurkunpään seudussa.

– Jos niska-hartiaseudun lihaksisto on kireä tai on purentahäiriöitä ja narskuttelee, lihakset kiristyvät ja ärtyvät. Koska lihakset kiinnittyvät luuhun, tyypillisesti lihasten kiinnittymiskohdat alkavat aristaa. Silloin kurkkukipu on vähän on-off -tyylistä. Se pahenee tietyistä liikkeistä.

Onko aamuisin limainen olo?

Varsinkin aamuisin monen kurkku tuntuu karhealta, mutta silti limaa nousee suuhun. Lima voi valua ylhäältä eli nenänielusta, astmaatikoilla sitä voi tulla henkitorvesta ja närästyksestä kärsivillä ruokatorvesta.

Myös vaihdevuodet lisäävät liman nousua. Menopaussin aikana naisen elimistössä tapahtuu mullistuksia, kun estrogeenin tuotanto hiipuu.

Tällöin myös limakalvojen kulutuskestävyys heikkenee ja ne ohenevat. Tämä tuntuu toisaalla liikana kuivuutena, toisaalla liikana kosteutena.

Kun kurkussa on limaa, tulee usein vastustamaton halua rykiä ja ”selvittää” kurkkua. Se on oikeastaan pahinta, mitä voi tehdä

–Rykiminen rasittaa äänihuulia. Se on vähän kuin käynnistäisi jo käynnissä olevaa autoa. Rykimishalun yllättäessä kannattaa aina nielaista ja juoda vettä.

Mahahappo kirvelee kielletyssä ajosuunnassa

Kurkun karheuden syy voi sijaita niinkin alhaalla kuin mahassa. Refluksitaudissa mahansisältö pääsee kiipeämään ruokatorveen ja pahimmillaan nieluun saakka.

Mahaneste sisältää syövyttävää suolahappoa, ja siksi sen pitäisi pysyä omalla reviirillään vatsassa. Siellä sen työnä on aktivoida valkuaisaineita pilkkova entsyymi ja tappaa ruoansulatuskanavaan joutuneet virukset ja bakteerit.

– Kun mahaneste lähtee ”huuhailemaan” vastavirtaan, niin sanotusti kiellettyyn ajosuuntaan, ruokatorven ja nielun limakalvo ärtyy ja tulehtuu.

Jos happoa nousee kurkkuun saakka, limaneritys kiihtyy, sillä liman tarkoituksena on suojata limakalvoa.

–Silloin voi tulla palan tunnetta kurkussa, nielemisvaikeutta, rykimistä ja yskää jopa äänen käheyttä mutta myös hampaiden kiillevaurioita, kuvailee Väyrynen.

Refluksille altistavat ylipaino, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja vähentynyt syljeneritys. Myös raskauden aikana monia närästää.

Syy on aina ruokatorven alaosan sulkijalihaksessa.

–Se on kuin portsari. Kun ihminen nielaisee, sulkijalihas aukeaa, mutta sen jälkeen sen pitäisi sulkeutua. Kun sulkijalihas höltyy, mahansisältö pääsee nousemaan. Kun niin sanottuja happohyökkäyksiä tapahtuu toistuvasti, limakalvo vaurioituu.

Ei liian pitkään itsehoitoa närästykseen

Oireet kurkussa voimistuvat aterian jälkeen, kumartuessa ja makuuasennossa sekä tiukoissa vaatteissa.

Närästystä aiheuttavat ruoat vaihtelevat, mutta mitä enemmän vatsalaukussa on tavaraa, sitä herkemmin närästää. Siksi onkin hyvä syödä pieniä aterioita useammin.

Happoa neutraloivat antasidilääkkeet auttavat vain hetkellisesti, se on vähän kuin sammuttaisi ämpärillä nuotiota.

– Tehokkaimpia lääkkeitä närästykseen ovat happosalpaajat, jotka pistävät suolahappopumpun off-asentoon.

Happosalpaajiin ei pitäisi turvautua yli 12 viikon ajan, sillä pitkä mahalaukun hapottomuus voi johtaa vitamiinien ja mineraalien puutoksiin.

Myös vastustuskyky saa osumaa, kun suolahappo ei ole  nappaamassa taudinaiheuttajia.

– Jos ruokavaliomuutokset ja happosalpaajat eivät tepsi, närästyksen syy pitäisi aina selvittää mahalaukun

tähystyksellä, Väyrynen sanoo.

LÄÄKÄRIIN HETI, JOS

  •  kurkkukipuun liittyy yleistilan romahtaminen.
  •  suun avaaminen on vaikeaa.
  •  ei pysty nielemään.
  •  hengitys vaikeutuu.
  •  puhe puuroutuu.
  •  kaulalla on turvotusta.
  •  kurkussa on syövyttävää ainetta tai vierasesine.
  • kurkkukipu pahenee makuuasennossa.

Asiantuntija: Kimmo Väyrynen, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla