Suuri veren kolesterolipitoisuus on joissain tutkimuksissa yhdistetty dementian riskiin, mutta tuoreen norjalaistutkimuksen tulokset eivät tue tätä. Tutkimuksessa myöskään statiinilääkitykset eivät vaikuttaneet dementian kehittymiseen perinnöllisessä kolesterolitaudissa.Norjalaiset seurasivat kymmenen vuoden ajan 3 500 keskimäärin 52-vuotiasta potilasta, joilla kaikilla oli familiaalinen hyperkolesterolemia eli heidän kolesterolitasonsa olivat koholla perinnöllisistä syistä. Potilaita verrattiin 70 000 terveeseen samanikäiseen.Tulosten perusteella familiaalista hyperkolesterolemiaa potevien riski sairastua dementiaan seurannan aikana ei ollut suurempi kuin terveiden verrokkien. Suuri osa potilaista oli statiinilääkityksellä, mutta tämäkään ei vaikuttanut dementiariskiin.Norjalaisten tulokset olisi hyvä varmistaa pitemmissä ja suuremmissa tutkimuksissa ja erityisesti ei-familiaalisissa hyperkolesterolemioissa, mutta tulokset viittaavat siihen, ettei veren suuri kolesterolipitoisuus ole merkittävä dementian riskitekijä eivätkä statiinit pienennä sairastumisriskiä.

Tulokset eivät kumoa mittavaa näyttöä sydän- ja verisuonitautien ja niiden monien riskitekijöiden ja dementian yhteydestä. Noin kolmannes kaikista dementioista liittyy sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e227715)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.7715

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla