Korkea verenpaine jo lapsuudessa voi tuoreen tutkimuksen mukaan näkyä aikuisena sydänmuutoksina, jotka edistävät sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan on myös näyttöä siitä, että lapsuuden ja nuoruusiän verenpaine vaikuttaa kuolleisuuteen.Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 12 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella lapsuudessa tai nuoruudessa korkeaa verenpainetta poteneiden sydämissä ja verisuonissa oli aikuisiässä enemmän muutoksia, jotka liittyvät sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.
Nuoruusiässä korkeaa verenpainetta potevat myös todennäköisemmin sairastuivat aikuisena sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyivät nuorempina kuin normaaliverenpaineiset, analyysi osoitti.
Tulokset vahvistavat näyttöä lapsuuden verenpaineen vaikutuksista myöhempään terveyteen ja osoittavat sydän- ja verisuonitautien ehkäisytoimet tarpeellisiksi jo lapsuusiässä. Lihavuus ja liika suolan käyttö ovat keskeisimmät verenpaineen kohottajat myös lapsilla.
Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2020;75:948–955)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.14168

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla