Kuvat
Shutterstock
Kodin märkätilat happamalla puhdistusaineella, jos jollakin perheessä on sieni-infektio.
Kodin märkätilat happamalla puhdistusaineella, jos jollakin perheessä on sieni-infektio.

Voiko sitkeä jalkasieni tarttua vaikka koko perheeseen yhteisestä suihkusta tai pyyhkeestä, jos yksi on saanut infektion? Mitä sienivarpaan kengille pitää tehdä?

Kysymys:

Minulla on varvasväleissä sieni-infektio. Kuinka nopeasti sienivoiteen aloittamisesta kannattaa ottaa käyttöön uudet kengät? Pitääkö vanhat heittää pois vai voiko niitä desinfioida jollakin apteekin tuotteilla? Tulisiko myös puolisoni käyttää sienivoidetta, vaikka hänellä ei ole oireita? Käytimme esimerkiksi samaa jalkapyyhettä suihkun jälkeen. Pitääkö myös suihkun lattiat ym. pestä jollain erityisellä aineella ja tuleeko sisällä käyttää sukkia?

Asiantuntija vastaa:

JALKASIENI on yleinen ihon pinnan tai kynsien sieni-infektio, jota esiintyy erityisesti varpaiden väleissä, varpaiden kynsissä ja jalkapohjissa.

Tartunnan voi saada etenkin märkätiloista, joissa liikkuu paljon ihmisiä paljain jaloin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sieni viihtyy kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa, ja tarttuu etenkin rikkonaiseen tai hautuneeseen ihoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkasieni tekee kynsistä kellertävät, paksut ja murenevat. Varpaiden väleihin ja jalkapohjaan voi tulla ihorikkoa sekä rakkuloivaa tai hilseilevää muutosta. Usein jalkasieneen liittyy kutinaa, kirvelyä tai kihelmöintiä.

Sieni-infektio ei sinänsä ole vaarallinen, mutta hoitoa kannattaa yleensä ainakin yrittää jo ulkonäön ja tartuttavuuden vuoksi. Lisäksi rikkonainen iho on oiva reitti esim. ihon ruusutulehdusta aiheuttaville bakteereille.

Jalkasientä voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla. Laaja-alaisessa tai uusiutuvassa sieni-infektiossa voidaan käyttää lääkärin määräyksellä saatavia tablettimuotoisia hoitoja.

Sukat kannattaa pestä 60 asteessa ja kodin märkätilat happamalla puhdistusaineella.

Vanhoihin kenkiin voi laittaa puuteri- tai suihkemuotoista reseptivapaata sienilääkettä (vaikuttavana aineena esim. terbinafiini tai mikonatsoli).

Hoidon jälkeen jalkasientä kannattaa ehkäistä pesemällä ja kuivaamalla varvasvälit päivittäin, estämällä varvasvälien hautuminen ja seuraamalla niiden kuntoa.

Yleisissä tiloissa, joissa liikutaan ilman kenkiä (esim. uimahallit, yhteissuihkut jne), kannattaa käyttää suihkusandaaleja tai -tossuja.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla