Likinäköisyys on tuoreen brittitutkimuksen perusteella sitä todennäköisempää mitä pitempään ihminen opiskelee ja kouluttautuu. Likinäköisyys on suuri ongelma varsinkin Aasiassa, missä paikoin jopa 80–90 prosenttia koululaisista on likinäköisiä.

Koulutus ja likinäköisyys on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tutkimuksista on jäänyt epäselväksi lisääkö opiskelu likinäköisyyttä vai opiskelevatko likinäköiset enemmän. Nyt julkaistussa tutkimuksessa ongelmaa onnistuttiin kiertämään hyödyntämällä geenitietoja, joista voitiin päätellä, ketkä osallistujat olivat perimältään alttiita likinäköisyydelle. Tutkimukseen osallistui 68 000 miestä ja naista.Analyysin perusteella likinäköisyyden todennäköisyys suurenee tasaisesti jokaista koulutusvuotta kohden - mitä enemmän ja pitempään ihminen opiskelee, sitä enemmän hänelle kehittyy likinäköä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yliopistotutkinnon suorittavalla on huomattavasti todennäköisemmin likinäköisyyttä ja silmälasit kuin koulunsa peruskouluun päättävällä.Tutkijat eivät varmuudella tiedä, mikä opiskelussa likinäköisyyttä aiheuttaa, mutta muun muassa lähityö ja runsas lukeminen sekä vähäinen ulkoilu ovat todennäköisiä syitä. Ulkoilun ja koulunkäynnin vaikutukset on todettu myös tutkimuksissa, joissa koululaisten likinäköisyyttä on saatu ehkäistyä päivittäistä ulkoilua lisäämällä.Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2018;361:k2022)http://doi.org/10.1136/bmj.k2022

(2018627) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla