Kuumeen laskeminen lääkkeillä tai viilentämällä ei todennäköisesti pienennä potilaan riskiä menehtyä tai saada vakavia oireita. Nykyisen tutkimusnäytön valossa myöskään lievemmät oireet eivät välttämättä vähene.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 42 kuumetutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä 5 140 potilaan tiedoista. Kuumelääkityksiä tai viilennyshoitoa saaneita kuumepotilaita verrattiin potilaisiin, joiden kuumetta ei pyritty alentamaan.Potilaan riski menehtyä tai sairastua vakaviin oireisiin oli samaa tasoa riippumatta siitä, oliko hänen kuumettaan laskettu lääkkeillä tai viilennyshoidolla. Lievempiä oireita ja potilaan elämänlaatua koskeva tutkimusnäyttö oli niin epävarmaa, ettei vaikutuksia voinut varmistaa tai sulkea pois.Tutkijat huomauttavat, että monet analysoidut tutkimukset olivat menetelmällisesti heikkoja, joten niiden tuloksiin kannattaa suhtautua varoen. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, ettei kuumeisen potilaan ennuste todennäköisesti parane kuumetta alentamalla. Aiheesta kaivataan lisää laadukkaita tutkimuksia eri potilasryhmissä.Tulokset julkaistiin BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2022;378:e069620)http:/dx.doi.org/10.1136/bmj-2021-069620

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla