Laihduttaminen parantaa diabeteksen – onnistuu myös perusterveydenhuollossa

Tyypin 2 diabetes on mahdollista parantaa suurelta osalta potilaista, jos heidät vain saadaan laihtumaan tarpeeksi. BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tämä onnistui tavallisissa terveyskeskuksissa toteutetussa tutkimusohjelmassa.
Tutkimuksessa laihduttaminen paransi diabeteksen joka toiselta potilaalta, ja he myös pääsivät eroon diabetes- ja verenpainelääkityksistä. Verrokkiryhmässä remission saavutti vain 4 prosenttia potilaista.Vaikutukset vaihtelivat sen mukaan, miten monta kiloa potilas onnistui karistamaan. Noin 5–10 kiloa laihtuneista parani 34 prosenttia, 10–15 kiloa laihtuneista parani 57 prosenttia ja yli 15 kiloa karistaneista peräti 86 prosenttia. Potilaita seurattiin vuoden ajan.Laihdutusryhmäläiset noudattivat ensin erittäin niukkakalorista ravintojuomadieettiä kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen tavalliset ruoat otettiin asteittain takaisin ruokavalioon. Potilaiden diabetes- ja verenpainelääkitykset lopetettiin tutkimuksen alkaessa. Tutkimukseen värvättiin 300 vapaaehtoista lihavaa potilasta, joilla oli diagnosoitu tyypin 2 diabetes kuuden vuoden sisällä.
Brittien tulokset ovat hyvin lupaavia, sillä ne osoittavat tyypin 2 diabeteksen olevan usein parannettavissa perusterveydenhuollossa, kunhan potilaat saadaan laihtumaan tarpeeksi. Vielä ei tiedetä ovatko muutokset pysyviä, mutta tähänkin saadaan vastaus jatkotutkimuksessa, jossa potilaita seurataan neljän vuoden ajan.Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2018;391:541–551)https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)33102-1

(2018214) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla