Leikkauksen tai muun toimenpiteen vuoksi yleisnukutusta tarvitsevat lapset saattavat olla suurentuneessa tarkkaavaisuushäiriön, käytösongelmien ja muiden hermoston kehitykseen liittyvien ongelmien vaarassa. Yhteys ei tosin ole kovin voimakas.Aihetta on tutkittu aiemminkin, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia – joissain tutkimuksissa riskejä on nähty, toisissa ei. Tämän vuoksi tutkijat yhdistivät ja analysoivat 31 tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa yleisnukutuksessa olleita alle 18-vuotiaita verrattiin samanikäisiin lapsiin, joita ei ollut nukutettu. Analyysin perusteella yleisnukutuksessa vähintään kerran olleet pärjäsivät muita huonommin muun muassa testeissä, joissa mitattiin käytöstä, motorisia taitoja ja joitain ajatteluun, järkeilyyn ja kielellisiin kykyihin liittyviä osa-alueita. Myös erilaiset hermoston kehitykseen liittyvät häiriöt olivat yleisempiä yleisnukutuksessa olleilla. Esimerkiksi ADHD-tarkkaavaisuushäiriöt olivat heillä kolmanneksen yleisempiä kuin verrokeilla. Yhteydet olivat voimakkaampia lapsilla, jotka oli nukutettu useita kertoja.

Tutkijat korostavat, että havaitut riskit ovat käytännössä hyvin pieniä ja yleisnukutuksen lisäksi ne saattavat johtua sairaalahoitoon liittyvistä seikoista tai sairauksista ja vammoista, joiden hoitamiseksi yleisnukutusta on tarvittu. Lisätutkimuksissa olisikin hyvä selvittää, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, jotta haittoja voitaisiin ehkäistä.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2217427)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.17427

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla