statiinit, lisäravinne
Kuva Shutterstock

Käytän kolesterolin hoitoon simvastatiini-statiinia. Onko sen kanssa turvallista käyttää Vitaepro-ravintolisää?

VitaePro sisältää valmisteen verkkosivujen mukaan antioksidantteja, vitamiineja, omega-3-rasvahappoja, kasviöljyjä ja kasvirohdoksia. Sisällössä on sekä synteettisiä kemiallisia että luonnosta eristettyjä aineita. Sen sanotaan vaikuttavan lihaksiin, rustoihin, vastustuskykyyn ja vähentävän uupumusta.

Ravintolisien haitoista tiedetään vähän, koska niitä ei tutkita yhtä perusteellisesti kuin lääkkeitä. Ne rinnastetaan lainsäädännöllisesti elintarvikkeisiin. En onnistunut löytämään tieteellisistä tietokannoistakaan tutkimuksia, joissa ko. valmistetta olisi verrattu lumelääkkeeseen (plaseboon) ja osoitettu sen tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Simvastatiinilla on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja myös esim. greippimehun kanssa. Kannattaa tarkistaa pakkausselosteesta senkin, ettei muissa omissa lääkkeissä ole sellaisia, jotka haittaisivat simvastatiinin vaikutusta. Vitaeproa ei ole tutkittu simvastatiinin kanssa, joten ei ole tiedossa, aiheuttaako niiden samanaikainen käyttö haitallisia yhteisvaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksia tutkitaan jo ennen myyntilupaa ja seurataan myös sen jälkeen. Ravintolisien haittoja ei yleensä tutkita ja kerätä järjestelmällisesti. Ainoa mahdollisuus on seurata vointia ja tarvittaessa laboratorioarvoja - tässä tapauksessa kolesteroliarvoja - sen varmistamiseksi, ettei haittaa ole. Helpointa on estää yhteisvaikutuksia nauttimalla vain ne lääkkeet ja ravintolisät, jotka on lääkärin tutkimuksilla todettu välttämättömiksi, ja vältellä valmisteita, joita ei tiedä tarvitsevansa.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

No lääkärit ei kyllä ravinnosta mitään tiedä.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavalio parantaa ?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä. 

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

  • ylös 14
  • alas 12
Vierailija

Suomalaisen tutkimuksen mukaan, insuliiniresistenssi lisää sydänkuolemia 900% mutta maan lääketieteen eliitti pitää kynsin ja hampain kiinni entisestä kasvojen menettämisen pelosta kaikkien ihmisten vahingoksi.

Kolesteroli- ja kaloriteoriat ovat kuolleet. Pitäisi keskittyä todelliseen syyhyn eli insuliiniresistenssiin. 

Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa diabeteksen ja 1:lle kymmenestä tulee lihasvaurioita. 

Moni kuolee äkillisesti sydänkohtaukseen, vaikka verisuonet ovat täysin auki. Sydänkuolema sinänsä on edelleen suuri arvoitus. Lääketeolllisuus on vääristänyt käsitystämme koko aiheesta. Tällä hetkellä 75% sairaalaan tuoduilla sydänkohtauspotilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. Tästä ei haluta puhua, ettei lääkekauppa häiriinny.

  • ylös 13
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla