Pitkälle edennyttä munuaistautia potevat iäkkäät ovat alttiita monille ikääntymiseen liittyville vaivoille, mutta sama ei näytä koskevan potilaita, joiden munuaistauti ei vielä ole edennyt pahaksi. Tutkimus julkaistiin Gerontology-lehdessä.Tutkimuksessa lievän tai kohtalaisen kroonisen munuaistaudin vaikutuksia selvitettiin 1 500 Berlin Aging Study II:een osallistuneen yli 60-vuotiaan avulla. Osana tutkimusta osallistujien toimintakykyä, muistia ja mielialaa arvioitiin useilla eri menetelmillä. Noin viidennes osallistujista poti lievää tai kohtalaista munuaistautia.Lievää munuaistautia potevat saivat monissa testeissä heikompia tuloksia, mutta tarkemmassa tutkinnassa yhteydet heikkenivät. Kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia, lievä munuaistauti liittyi ainoastaan huonompaan kävelykykyyn. Lievää munuaistautia potevat eivät toisin sanoen juurikaan eronneet muista osallistujista.
Krooninen munuaistauti tarkoittaa munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos tauti pääsee etenemään pitkälle ja munuaisten toiminta heikkenee liikaa, potilas joutuu loppuelämäkseen dialyysiin eli keinomunuaishoitoon. Suomessa vaikea munuaissairaus johtaa dialyysiin vuosittain noin 500 henkilöllä. Munuaissairaus altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja mahdollisesti muistisairauksille.
Uutispalvelu Duodecim
(Gerontology 2018;64:118–126)https://doi.org/10.1159/000484140

(201837) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla