Runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty suurempaan tyypin 2 diabeteksen riskiin monissa tutkimuksissa. Tuoreen tutkimuksen havainnot vahvistavat näyttöä ja viittaavat siihen, että riskiä voi pienentää korvaamalla lihaa muilla proteiineilla.Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen aiemman tutkimuksen aineistoja ja yhteensä 28 000 miehen ja 121 000 naisen monikymmenvuotisia seurantatietoja. Ruokavalioita ja sairastumisia tarkasteltiin neljän vuoden välein.Seurantojen aikana 8 800 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti. Punaisen lihan syömistä vähentäneet ja muilla proteiineilla korvanneet sairastuivat diabetekseen harvemmin kuin osallistujat, jotka eivät vähentäneet lihan syömistä. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä suurempia muutokset olivat. Hyviä korvaavia proteiineja olivat siipikarja, kala ja muut merenelävät, pähkinät, palkokasvit ja maitoperäiset proteiinit. Diabetesriski pieneni etenkin, jos muilla proteiineilla korvasi teollisia lihajalosteita kuten makkaraa.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2021;113:612–621)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa284

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla