Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan paljon lihaa ja eläinperäisiä proteiineja syövät suomalaismiehet näyttäisivät kuolevan muita nuorempina. Olennaista on myös se, miten paljon ruokavaliossa on kasviperäisiä proteiineja.Tulokset perustuvat Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimukseen, jossa ruokavaliot ja elintavat selvitettiin 2 600:lta itäsuomalaiselta 42–60-vuotiaalta mieheltä. Miehiä seurattiin keskimäärin 22 vuotta, ja tuona aikana heistä 1 200 menehtyi.Riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen suurempi miehillä, joiden ruokavalion proteiinit tulivat melkein pelkästään lihasta. Yhteys oli voimakkaimmillaan, kun lihaa söi yli 200 grammaa päivässä. Vertailukohtana olivat miehet, joiden ruokavaliossa oli tasapuolisemmin kasvisperäisiä ja eläinperäisiä proteiineja. Kalan tai kananmunien syöminen ei vaikuttanut kuolleisuuteen.Tutkijat saivat myös viitteitä suurten proteiinimäärien haitallisuudesta, mutta tämä havaittiin vain miehillä, jotka sairastivat jo valmiiksi diabetesta, syöpää tai sydän- ja verisuonitauteja.Runsas lihansyönti on yhdistetty terveysongelmiin monissa tutkimuksissa aiemminkin. Punaisen lihan ja varsinkin teollisesti prosessoidun makkaran ja leikkeleiden runsas syöminen voi altistaa mm. diabetekselle, aivoverenkierron häiriöille ja sydänoireille. Osittain yhteydet selittynevät itse lihalla ja sen sisältämällä rasvalla, mutta monissa lihatuotteissa on myös paljon suolaa, mikä lisää terveysriskejä. Myös ruoan valmistustavalla on väliä. Grillattu ja paahdettu punainen liha on epäterveellisintä.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2019;DOI:10.1093/ajcn/nqz025)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz025

(2019411) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla