Lihasten ja rasvan määrä kummatkin vaikuttavat ylipainoisen ennusteeseen – pelkkä painoindeksi voi antaa väärän kuvan

Painoindeksiä käytetään yleisesti lihavuuden ja siihen liittyvien terveyshaittojen arvioinnissa, mutta se ei aina anna täyttä kuvaa potilaan riskeistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella parempi olisikin mitata, kuinka paljon henkilön kehossa on rasvaa sekä lihaksia. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu seitsemän tutkimuksen ja 16 000 keskimäärin 44-vuotiaan 14-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 4 400 osallistujaa menehtyi.Suuri rasvapitoisuus liittyi yli 50 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat osallistujat, joiden kehossa oli vähän rasvaa. Tulokset olivat kuitenkin toisenlaisia, kun analyysissa keskityttiin lihasmassaan. Suuri lihasten määrä liittyi 30 prosenttia pienempään kuolleisuuteen verrattuna osallistujiin, joilla oli vähänlaisesti lihasmassaa.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin ja yhdessä niiden kanssa nyt julkaistut tulokset viittaavat kehon koostumuksen olevan pelkkää painoindeksiä parempi terveyshaittojen mittari. Kehon koostumuksen mittaaminen ei tosin onnistu tavallisella lääkärikäynnillä yhtä helposti kuin painoindeksin. Tässä tutkimuksessa kehon koostumuksen mittaamiseen käytettiin bioelektristä impedanssia.Suomalaisista aikuisista noin neljännes on lihavia. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja yli puolet naisista.Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Noin 160-senttimetrisille tämä tarkoittaa 77–90 kiloa ja 180-senttimetrisille 97–113 kiloa.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2021;113:639–646)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa339

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla