Naisia kehotetaan usein syömään rautalisiä raskauden aikana, jotta heidän raudansaantinsa olisi varmasti turvattu. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella tämä voi kuitenkin olla haitaksi osalle naisista, sillä korkeat rautatasot saattavat suurentaa raskausdiabeteksen riskiä.

Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 107 raskausdiabetekseen sairastuneen ja 214 terveen verrokin terveystietoihin. Naisten rautatasot arvioitiin mittaamalla hepsidiinin, ferritiinin sekä transferriinireseptorin liukoisen muodon pitoisuudet. Näiden mittausten avulla tutkijat saivat monipuolisen kuvan naisten rautatasoista sekä rauta-aineenvaihdunnasta.

Tulosten perusteella suuret rautavarastot liittyivät yli kaksinkertaiseen raskausdiabetesriskiin, joka näkyi jo raskauden alkupuolella, mutta varsinkin toisesta raskauskolmanneksesta alkaen.

Havainnot ovat huolestuttavia, sillä hyvin monet naiset syövät rautalisiä raskauden aikana, vaikka he eivät välttämättä niitä tarvitsisi. Toisaalta noin kolmanneksella odottavista rautavarastot ovat selvästi liian pienet. Jos nyt julkaistut tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, lääkärien kannattaisi todennäköisesti pidättäytyä rautalisien suosittamisesta kaikille rutiininomaisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2016;DOI:10.1007/s00125-016-4149-3)
http://dx.doi.org/10.1007/s00125-016-4149-3