Metabolinen oireyhtymä yhteydessä vakavaan koronavirustartuntaan – suurentaa myös kuolleisuutta

Koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneet menehtyvät kolme kertaa muita todennäköisemmin, jos he potevat myös metabolista oireyhtymää. He tarvitsevat myös todennäköisemmin tehohoitoa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät lihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu 290 COVID-19-tartunnan takia sairaalahoitoon joutuneen potilaan seurantaan. Potilaat olivat keskimäärin 61-vuotiaita, ja heistä 66 prosentilla oli metabolinen oireyhtymä.Verrattuna muihin potilaisiin metabolista oireyhtymää potevat menehtyivät kolme kertaa todennäköisemmin. Usein heille kehittyi myös äkillinen hengitysvajausoireyhtymä ja he tarvitsivat viisi kertaa todennäköisemmin tehohoitoa ja hengityskonetta.Lihavuus ja diabetes on jo aiemmin osoitettu vakavan koronavirustartunnan riskitekijöiksi. Ne olivat tärkeimmät riskitekijät tässäkin tutkimuksessa. Yhteydet saattavat selittyä tulehdustilalla, joka liittyy metabolisen oireyhtymän osatekijöihin.Metabolista oireyhtymää potee noin joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2020;DOI:10.2337/dc20-1714)https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/08/18/dc20-1714

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metaboliseen oireyhtymään liittyy ainakin kaksi koronariskiä lisäävää tekijää. 
Insuliiniresistanssi ja sen myötä kohollaan oleva verensokeri, joka heikentää merkittävästi ihmisen immuunipuolustusta. 
Ylipaino ja veren D-vitamiinitaso ovat metabolisen oireyhtymään liittyen usein vielä alhaisempia kun väestöllä yleisesti. Tutkimuksissa on todettu, että veressä 100 nmol/l D-vitamiinitaso suojaa erityisesti vakavammilta sairausmuodoilta vaikka koronatartunnan saisikin. Toisaalta tutkimuksissa on todettu, että normaalipainoiset usein saavuttavat tuon D-vitaamintason 50-100 mikrogr/vrk -annoksella mutta ylipainon lisääntyessä annosta on nostettava ja jos painoindeksi BMI on yli 30, niin annoksen olisi oltava 200 mikrogr/vrk.  Vaan harva tuota määrää näyttää ja heillä on koronaviruksen kannalta elimistössä D-vitamiinin puutostila, joka heikentää merkittävästi immuunipuolustusta.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla