Mielenterveysongelmiin sairastuvat ovat suurentuneessa vaarassa joutua rikosten uhreiksi. Varsinkin naisilla mielenterveysongelmat suurentavat väkivallan vaaraa, tanskalaistutkimus osoittaa.Tanskalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen tutkimuksissa on keskitytty lähinnä mielenterveysongelmaisten tekemiin rikoksiin eikä juurikaan heidän riskiinsä joutua uhreiksi.Yli kahden miljoonan tanskalaisen rekisteritietojen avulla tutkijat osoittivat mielenterveyden ongelmiin sairastuvan joutuvan rikoksen uhriksi 50–60 prosenttia todennäköisemmin kuin terveen samanikäisen.

Riskit olivat vielä suurempia analyysissa, jossa keskityttiin väkivaltarikoksiin. Mielenterveysongelmia potevien miesten riski joutua väkivaltarikoksen uhriksi oli lähes kaksi kertaa suurempi ja naisten lähes kolme kertaa suurempi kuin terveiden. Voimakkaimmat yhteydet olivat päihdeongelmaisilla sekä persoonallisuushäiriöisillä, mutta myös muut potilaat olivat suurentuneessa vaarassa verrattuna terveisiin.

Tanskalaisten tulokset osoittavat varsinkin mielenterveysongelmaisten ja päihdeongelmaisten naisten olevan alttiita väkivallalle ja muille rikoksille. Uutispalvelu Duodecim(JAMA Psychiatry 2018;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2018.0534)https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2680807

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla