Lääkitysten laiminlyönti on merkittävä ongelma useiden sairauksien hoidossa, mutta tilanteen muuttaminen ei ole helppoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella ainakaan viikoittaiset kannustusviestit eivät näyttäisi auttavan.Tutkimukseen osallistui 1 400 akuuttiin sepelvaltimo-oireyhtymään sairastunutta keskimäärin 58-vuotiasta potilasta, joista puolet satunnaistettiin verrokeiksi ja puolet sai viikoittain useita lääkkeiden ottamiseen kannustavia tekstiviestejä. Viesteissä kannustettiin myös terveellisiin elämäntapoihin.Kun potilaita verrattiin 6 ja 12 kuukauden kuluttua, tekstiviestiryhmäläiset eivät ottaneet lääkkeitään sen paremmin tai huonommin kuin verrokitkaan. Eroja ei ollut myöskään verenpaineessa, kolesterolitasoissa, fyysisessä aktiivisuudessa tai tupakoinnissa.

Tekstiviestiryhmäläiset lisäsivät kasvisten ja hedelmien syömistä ja onnistuivat laihtumaan jonkin verran enemmän kuin verrokit, mutta erot olivat pieniä.Sydänpotilailla lääkitysten laiminlyönti lisää uusia oireita ja aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia. Esimerkiksi verenpainelääkityksellä olevista vain noin puolet noudattaa lääkityksiään tunnollisesti, tutkimuksista tiedetään.Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2022;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056161)https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056161

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla