Perinnöllinen alttius sydänsairauksille tuskin selittää kovinkaan monia kätkytkuolemia, tuore tutkimus osoittaa. Geenien osuutta on syytä pitää suurena noin neljässä prosentissa tapauksista, tulokset osoittavat.
Sydänsairausgeenien osuutta on epäilty ennenkin, mutta tutkimuksista on jäänyt epäselväksi, miten suuri vaikutus niillä on. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin 420 kätkytkuoleman kohdanneen vauvan geenikartoituksia.Analyysin perusteella alle 13 prosentilla vauvoista oli yksi tai useampi sydänongelmille altistava geenimuoto, joka olisi voinut mahdollisesti vaikuttaa kätkytkuoleman kehittymiseen. Kuitenkin vain 4 prosentilla vauvoista geenimuodot olivat sellaisia, että asiantuntijat pitävät vaikutuksia todennäköisinä.Tulokset osoittavat geneettisten sydänsairauksien voivan olla osallisena joissain kätkytkuolemissa, mutta suurin osa tapauksista ei niillä selity. Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn vauvan äkillistä ja selittämätöntä kuolemaa. Niiden perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta mm. aivojen serotoniinin puutetta on epäilty. Kätkytkuoleman vaaraa voi pienentää nukuttamalla vauva selällään. Vatsalleen nukuttamista tulisi välttää. Suomessa sattuu vuosittain noin parikymmentä kätkytkuolemaa.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Cardiology 2018;DOI:10.1016/j.jacc.2018.01.030) http://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.01.030

(2018416) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla