Masennusta potevat sairastuvat muita todennäköisemmin aivoverenkiertohäiriöihin, tuore tutkimus osoittaa, mutta riski saattaa rajoittua potilaisiin, joiden masennus on kestänyt pitkään. Riskiä ei esimerkiksi havaita potilailla, joiden masennus paranee.

Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 300 potilaan keskimäärin yhdeksänvuotiseen seurantaan. Osallistujien masennusoireet arvioitiin kahtena peräkkäisenä vuotena, joten tutkijat pystyivät selvittämään myös oireiden muutosten vaikutuksia.

Tulosten perusteella pitkäaikaista masennusta potevien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli 65 prosenttia suurempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet masentuneita. Masennuksesta parantuneiden riski ei ollut suurentunut, kuten ei ollut myöskään masennukseen vasta hiljattain sairastuneiden. Aivoverenkiertohäiriöön sairastui kaikkiaan 344 potilasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Masennusoireet on yhdistetty aivoverenkiertohäiriöiden riskiin aiemminkin, mutta tutkimuksissa ei ole selvitetty, vaikuttaako masennuksen kesto sairastumisvaaraan. Hiljattain julkaistiin myös dementiatutkimus, jossa masennus suurensi sairastumisriskiä vain potilailla, joiden masennus paheni seurannan aikana. Havainnot viittaavatat siihen, ettei kaikki masennus automaattisesti altista muille sairauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2017;48:43–48)
http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.116.013554

Sisältö jatkuu mainoksen alla