Pitkittynyt sivuontelotulehdus helpottuu leikkauksella – ero muihin hoitoihin ei kuitenkaan kovin suuri

Pitkittynyt, yli 12 viikkoa kestänyt sivuontelotulehdus hoidetaan usein lääkkeillä ja muilla kevyemmillä keinoilla, mutta osaa potilaista ne eivät auta. Tällöin vaihtoehtona on leikkaushoito. Tuoreen tutkimuksen perusteella leikkaushoito on näillä potilailla tehokkaampi kuin muut hoidot, mutta ero ei ole käytännössä kovin suuri.Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 206 pitkittynyttä polyyppista sivuontelotulehdusta potevaa, joista puolet satunnaistettiin tähystysleikkaukseen ja lääkehoitoon ja puolet pelkkään lääkehoitoon. Kun potilaat tutkittiin vuoden kuluttua hoidoista, leikkausryhmäläiset kokivat oireidensa lievittyneen ja elämänlaatunsa parantuneen hieman enemmän kuin pelkkää lääkehoitoa saaneet verrokit. Haittavaikutuksissa ei ollut eroja.Tähystysleikkauksen tehoa tässä potilasryhmässä on tutkittu vähänlaisesti, joten tulokset ovat tervetulleita. Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia, jotta eri hoitojen keskinäisestä paremmuudesta ja hoitotulosten pysyvyydestä saadaan parempi käsitys.

Sivuontelotulehdus tarkoittaa tulehdusta poski-, otsa- tai kitaonteloissa. Ne ovat yleisiä nuhakuumeen jälkeen, ja suurin osa niistä paranee itsestään. Tyypillisiä oireita ovat liman valuminen nenästä, tukkoisuus, lievä kiristys tai särky poskipäissä. Sivuonteloiden tähystysleikkauksia tehdään Suomessa noin 3 000 vuodessa.Uutispalvelu Duodecim(Lancet Respiratory Medicine 2022;DOI:10.1016/S2213-2600(21)00457-4)https://doi.org/10.1016/S2213-2600(21)00457-4

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla