Polvivaivaisen ei tarvitse välttää kovaakaan liikuntaa nivelrikon pelossa – myöskään istuminen ei suurenna riskiä

Kovan fyysisen rasituksen, mutta myös liiallisen istuskelun ja vähäisen liikunnan on ajateltu altistavan polven nivelrikoille. Tuoreen tutkimuksen perusteella ne eivät kuitenkaan näyttäisi olevan haitaksi edes potilaille, jotka ovat suurentuneessa polven nivelrikkojen vaarassa.

Tutkimukseen osallistui 1 200 keskimäärin 58-vuotiasta, joilla oli polvikipuja, ylipainoa tai muita polven nivelrikoille altistavia tekijöitä, mutta ei varsinaista nivelrikkoa.Potilaita seurattiin kahdeksan vuoden ajan, mutta tutkijat eivät löytäneet viitteitä raskaankaan fyysisen rasituksen ja nivelrikkojen yhteydestä. Raskaana liikuntana pidettiin esimerkiksi hölkkäämistä, tennistä, hiihtämistä ja pyöräilyä. Myöskään se, miten suuren osan päivästä osallistuja istuskeli tai oli muuten fyysisesti passiivinen, ei vaikuttanut polven nivelrikon riskiin.Tulokset ovat tervetulleita, sillä polvivaivat voivat saada monet välttämään liikuntaa, vaikka fyysinen aktiivisuus olisi varsinkin iäkkäille hyväksi. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2020;doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.4049)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.4049

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla